Kõrvitsakook

Mul oli tõeliselt hea meel üks õhtu koju tulles ja leides, et PeZi vend oli meile külla tulles kaasa toonud kastitäie häid asju maalt. Ja ühe toreda kõrvitsa. Kastis leidus moosi, hulganisti soolaseeni, hapukurke, kõrvitsasalatit. Mõnus! Soolaseentest tegime kohe salati, Thredahlia oli just mugavalt paar päeva tagasi sellest kirjutanud. Kuigi salati sai tulisoolane kuna olin piisavalt rumal, et seeni mitte leotada, oli see siiski väga hea, peale paari keedumuna lisamist ja paari päeva seismist. Õnneks on seeni veel ja jälle kogemuse võrra rikkam ehk siis varsti uuesti ja paremini.
Aga nii, kui ma kõrvitsat nägin, mõtlesin, sellest tahan ma küll vähemalt ühe koogi teha. Mitte täidisega vaid just sellise nagu pildil näha. Retsepti kombineerisin mitmest erinevast kokku, päris sellist nagu tahtsin, ma ei leidnudki.

150 gr võid
3 muna
3 dl suhkrut
3 tl soodat
5 tl kaneeli
1,5 tl soola
3 tl vanillisuhkrut
5dl jahu
200 gr rosinaid
200 gr kõrvitsaseemneid
7-9 dl jämedalt riivitud kõrvitsat

Vahusta munad ja suhkur, lisa sulanud või, vahusta veel. Sega omavahel kõik kuivained, lisa munavahule. Sega ja lisa järgemööda kõrvits, seemned ja rosinad. Küpseta 180°C ahjus 50 min kuni sisse pistetud puutikk on puhas.

Kook sai mahlane ja kohev. Järgmisel päeval mumeelest veelgi parem, jahtununa on kõrvitsa ja kaneeli maitse ja tektskuur veel paremini tuntavad. Ilmselt säilib mahlasena mitu päeva. Kindlasti sobiks siia peale mahe vaniljemaitseline toorjuustuglasuur või hoopis peened shokolaaditriibud.

You may also like...

20 Responses

  1. k2q says:

    Ma olen seda kooki juba kaks tükki teind:)Mu lemmik kõrvitsa toit:P

  2. Gegegerda says:

    Mm, tänud väga hea retsepti eest.
    Tegime emaga seda kooki kaks korda ja siis kolmandal korral sai kõrvits otsa ja otsustasime selle asemel porgandit panna. Tuli samuti väga hea kook.

  3. Laura says:

    kas seemned peaks olema eelnevalt kuivatatud vms (poest…) või võib otse kõrvitsast panna? mul õlikõrvits, seemned ilma kooreta.
    ja kõrvits ikka toores, mitte eelnevalt keedu, eks?
    tänud!

  4. Kärt says:

    Laura, ma ise röstiks need kõrvitsaseemned enne ära, ehk siis lihtsalt kuumal pannil mõne minuti lasta läbi kuumeneda. Ja kõrvits ikka toores, riivituna :)

  5. Anonymous says:

    Lihtsalt suurepärane kook. Tänud hea retsepti eest :):)

  6. Terje says:

    Enam see mind ei üllata, et retsepte googeldades jõuan ma varem või hiljem teie köögiblogisse :) Kuna mullegi meeldib retsepte täiendada-kombineerida, siis lisasin 250g ricotta kohupiima, mis ootas külmkapis koogi sisse panemist juba enne kui meile kõrvitsat saadeti. Selle toetuseks ka 1 muna rohkem ja 1 pisikese sidruni mahla. Tulemus: suur pehme plaadikook, mille võiks korraga ära süüa (kui lubataks). Piparkoogi välimusega ilmselt tänu täisterajahule. Nämm. Aitäh!

  7. Kärt says:

    Oi jaa, tänud meelde tuletamast seda kooki. Sel nädalavahetusel on lootust saada ka kõrvitsat, siis teen ka :)

  8. Piret says:

    Lihtsalt suurepärane kook:) Ja kuigi mulle kaneel maitseb, siis proovin järgmisel korral teha seda kooki vähema koguse kaneeliga:)

  9. Tiina says:

    Tegin ka eile seda kooki ja minu meelest jäi sooda maik liiga hästi tunda :( Ma ei pannud kuhjaga tl, vaid triiki. Täitsa vussis. Ma olen kurb ja küpsetamise isu tükiks ajaks läinud.

  10. Kärt says:

    Väga kahju! Olen seda kooki aastaid nii teinud, ei ole sooda maitset kordagi tundnud.

  11. birgit says:

    Kui suurele plaadile on kogused moeldud?

  12. Kärt says:

    24cm läbimõõduga vormile

  13. Tiina says:

    Ei tea mis see kõrvitsa kogus püreena võiks olla? 4-5dl?

  14. Kadri says:

    Nii maitsev kook tuli😊

  15. Anu Villmann says:

    Tere! Kuidas teiega ühendust saaks võtta?

  16. Ülle says:

    Mul tuli ka soodsmaitse ühel korral. Enam ei julgenud soodat panna, asendasin küpsetuspabriga. Võibolla ka ei seganud kuivainetega piisavalt…ei tea, aga küpsetuspulbriga õnnestus ka väga hästi. Väga maitsev kook on. Teen korduvalt.

  17. Ülle says:

    Vabandust, ikka küpsetuspulbriga. :). Mul telefon ise andis selle sõna ja ma ei märganud kohe

  1. October 20, 2011

    […] näha, ei ole mul tervest koogist piltigi. Aga see lihtsalt on väga hea kõrvitsakook. Parem, kui see eelmine, mida ma alati tegin. Ehk et ma otsustasin ikkagi selle viimase tüki jäädvustada ja siin jagada. […]

  2. August 26, 2012

    […] muidugi saab temast teha igasuguseid kooke. Näiteks sellist. Like this:LikeBe the first to like […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *