Kõrvitsakook
Mul oli tõeliselt hea meel üks õhtu koju tulles ja leides, et PeZi vend oli meile külla tulles kaasa toonud kastitäie häid asju maalt. Ja ühe toreda kõrvitsa. Kastis leidus moosi, hulganisti soolaseeni, hapukurke, kõrvitsasalatit. Mõnus! Soolaseentest tegime kohe salati, Thredahlia oli just mugavalt paar päeva tagasi sellest kirjutanud. Kuigi salati sai tulisoolane kuna olin piisavalt rumal, et seeni mitte leotada, oli see siiski väga hea, peale paari keedumuna lisamist ja paari päeva seismist. Õnneks on seeni veel ja jälle kogemuse võrra rikkam ehk siis varsti uuesti ja paremini.
Aga nii, kui ma kõrvitsat nägin, mõtlesin, sellest tahan ma küll vähemalt ühe koogi teha. Mitte täidisega vaid just sellise nagu pildil näha. Retsepti kombineerisin mitmest erinevast kokku, päris sellist nagu tahtsin, ma ei leidnudki.
150 gr võid
3 muna
3 dl suhkrut
3 tl soodat
5 tl kaneeli
1,5 tl soola
3 tl vanillisuhkrut
5dl jahu
200 gr rosinaid
200 gr kõrvitsaseemneid
7-9 dl jämedalt riivitud kõrvitsat
Vahusta munad ja suhkur, lisa sulanud või, vahusta veel. Sega omavahel kõik kuivained, lisa munavahule. Sega ja lisa järgemööda kõrvits, seemned ja rosinad. Küpseta 180°C ahjus 50 min kuni sisse pistetud puutikk on puhas.
Kook sai mahlane ja kohev. Järgmisel päeval mumeelest veelgi parem, jahtununa on kõrvitsa ja kaneeli maitse ja tektskuur veel paremini tuntavad. Ilmselt säilib mahlasena mitu päeva. Kindlasti sobiks siia peale mahe vaniljemaitseline toorjuustuglasuur või hoopis peened shokolaaditriibud.
Ma olen seda kooki juba kaks tükki teind:)Mu lemmik kõrvitsa toit:P
Mm, tänud väga hea retsepti eest.
Tegime emaga seda kooki kaks korda ja siis kolmandal korral sai kõrvits otsa ja otsustasime selle asemel porgandit panna. Tuli samuti väga hea kook.
kas seemned peaks olema eelnevalt kuivatatud vms (poest…) või võib otse kõrvitsast panna? mul õlikõrvits, seemned ilma kooreta.
ja kõrvits ikka toores, mitte eelnevalt keedu, eks?
tänud!
Laura, ma ise röstiks need kõrvitsaseemned enne ära, ehk siis lihtsalt kuumal pannil mõne minuti lasta läbi kuumeneda. Ja kõrvits ikka toores, riivituna :)
Lihtsalt suurepärane kook. Tänud hea retsepti eest :):)
Enam see mind ei üllata, et retsepte googeldades jõuan ma varem või hiljem teie köögiblogisse :) Kuna mullegi meeldib retsepte täiendada-kombineerida, siis lisasin 250g ricotta kohupiima, mis ootas külmkapis koogi sisse panemist juba enne kui meile kõrvitsat saadeti. Selle toetuseks ka 1 muna rohkem ja 1 pisikese sidruni mahla. Tulemus: suur pehme plaadikook, mille võiks korraga ära süüa (kui lubataks). Piparkoogi välimusega ilmselt tänu täisterajahule. Nämm. Aitäh!
Oi jaa, tänud meelde tuletamast seda kooki. Sel nädalavahetusel on lootust saada ka kõrvitsat, siis teen ka :)
Lihtsalt suurepärane kook:) Ja kuigi mulle kaneel maitseb, siis proovin järgmisel korral teha seda kooki vähema koguse kaneeliga:)
Tegin ka eile seda kooki ja minu meelest jäi sooda maik liiga hästi tunda :( Ma ei pannud kuhjaga tl, vaid triiki. Täitsa vussis. Ma olen kurb ja küpsetamise isu tükiks ajaks läinud.
Väga kahju! Olen seda kooki aastaid nii teinud, ei ole sooda maitset kordagi tundnud.
Kui suurele plaadile on kogused moeldud?
24cm läbimõõduga vormile
Ei tea mis see kõrvitsa kogus püreena võiks olla? 4-5dl?
Tiina, ma arvan küll jah, et 5dl on paras kogus.
Nii maitsev kook tuli😊
Tere! Kuidas teiega ühendust saaks võtta?
Mul tuli ka soodsmaitse ühel korral. Enam ei julgenud soodat panna, asendasin küpsetuspabriga. Võibolla ka ei seganud kuivainetega piisavalt…ei tea, aga küpsetuspulbriga õnnestus ka väga hästi. Väga maitsev kook on. Teen korduvalt.
Vabandust, ikka küpsetuspulbriga. :). Mul telefon ise andis selle sõna ja ma ei märganud kohe