Vastlakuklid

Vastlakukkel

Kuigi olen küpsetanud aastaid ja pärmitaigen õnnestub mul peaaegu alati (see on vist geenides), siis vastlakukleid tegin ma seekord küll esimest korda. Igal aastal on mingi vastlakukli hullus inimestel peal ja kuigi ma mõtlesin, et pigem ostan need paar vahukoorekuklit, otsustasin uitmõtte ajel kuklid siiski ise teha. Sest mulle väga meeldib küpsetada, uues kodus on pärmitaignast küpsetised eranditult suurepäraselt õnnestunud. Ei tea, kas tegemist on hea karma, hea ahju või hoopis sellega, et nüüd on mul köögis puuküttega pliit.
Retsept on pärit Nami-namist, mugandustega. Sellest kogusest saab ca 13-15 kuklit.

Kuklid:
25 g värsket pärmi
2,5 dl käesooja piima (36C)
6 spl suhkrut
0,5 tl soola
100 g sulatatud, jahtunud võid
450 g nisujahu (405 tüüpi)
1 tl jahvatatud kardemoni
2 muna, üks taignasse ja teine määrimiseks

Täidis:
300 g külmutatud kirsse
1-2 spl vett
3-5 spl suhkrut
3 spl konjakit või brändit
70-100 g mandlimartsipani
3-4 spl vahukoort
1tl võid
2dl vahukoort
1 spl suhkrut

Sega omavahel pärm, suhkur ja leige piim. Lisa pool jahust ja sega ühtlaseks. Lase kaetult soojas kohas kerkida 30 minutit kuniks väikesed mullid ilmuvad taignale. Lisa sool, või, ühejäänud jahu, kardemon ja lahtiklopitud muna. Sõtku tainast vähemalt 10 minutit. Taigen on üsna võine ja vedel aga ära lisa jahu juurde, muidu tulevad kuklid tihked ja kõvad. Pane taigen kaussi ja lase uuesti kerkida, kaetult soojas kohas umbes 1 tund.

Valmista kirsid – pane nad potti koos vee ja suhkruga. Lase keema tõusta ja lase võimalikult madalal tulel podiseda 15-20 min, vaheplea maitse ja lisa vajadusel suhkrut. Liiga magusaks ei tasu kirsse ajada. Kui kirsid on parajalt siirupised, lisa konjak ja võta pott tulelt.
Martsipan pudista väikesesse potti tükkideks, lisa vahukoor ja või, soojenda kuni mass on ühtlaselt vedel.
Vahusta vahukoor koos suhkruga.

Kuklite vormimiseks jaota taigen 15ks osaks, rulli peopesaga kanamuna suurused pallikesed ja pane ahjuplaadile. Pintselda munaga, lase kerkida veel 15 minutit ja seejärel küpseta 12 minutit 180C ahjus.
Lase kuklitel jahtuda umbes pool tundi, lõika “katus” pealt, uurista keskele väike auk, sinna sisse pane 1 tl martsipani, siis peale kirsid ja vahustatud vahukoor.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *