Piparkoogid

Sai Raadio2s räägitud pikalt, milline on parim piparkoogitaigna retsept. Eks igaühel, kes oma taigna teeb, on omad nipid, mida ta aastate jooksul kogunud on, et just endale ja oma perele kõige maitsvam kausitäis krõbedaid piparkooke küpsetada. On neid nippe mõned kogunenud minulgi. Nimelt meeldivad mulle pigem vürtsikad piparkoogid, sellepärast lisan taignasse musta pipart ja ka apelsinikoort. Algretseptiks on mul Nami-Nami Pille retsept, mis oma rullitavuselt on lausa unelm, seda on on tõesti väga lihtne käsitseda.
Ja tegelikult on see taignategu ka üsna lihtne, ei tasu karta selle ettevõtmist. Piparkoogitaigen on mõistlik veidi varem varem teha, et vürtsid ja maitsed natuke tõmmata saaks, seega julgen soovitada see tegu ette võtta kasvõi kohe.

3 dl valget suhkrut
1,5 dl kuuma vett

VÕI
2 dl tumedat karamellsiirupit

170 g tumedat muscovado suhkrut
1 sl jahvatatud kaneeli
2 tl jahvatatud nelki
1,5 sl jahvatatud kardemoni
1 tl ingveripulbrit
0,5 tl jahvatatud musta pipart
0,5 jahvatatud muskaatpähklit
1 apelsini riivitud koor
250 g võid
2 muna
200 g nisujahu
200 g tatrajahu
200 g täistera speltajahu
0,5 tl soola
2 tl söögisoodat

Juhul, kui valmistad oma karamellsiirupi siis käitu nii: vala suhkur külma paksupõhjalisse potti, pane pliidi peale kuumenema. Ära suhkrut sega. Kuumuta, kui suhkur sulab, potti aeg-ajalt kallutades aga mitte lusikaga segades. Lase suhkrul karamelliseeruda tumeda merevaigu karva, vala ettevaatlikult juurde kuum vesi. Suhkur hakkab mullitama ja keema, ära ehmata vaid sega nüüd rahulikult puulusikaga kuni siirup on ühtlane ja ei sisalda suhkruklimpe. See võib aega võtta kuni 10 minutit.
Lisa kuuma siirupile apelsinikoor, kõik vürtsid ja muscovado suhkur. Kuumuta, kuniks suhkrur ja vürtsid segunevad ning aroomi eritama hakkavad. Tõsta kuumalt maha ja lase jahtuda. Sega sisse või, klopi segamini ja lase veel jahtuda. Klopi jahtunud massile lisaks ükshaaval munad. Sega jahud, sooda ja sool omavahel ja lisa taignale. Taignamass on üsna vedel, sega see korralikult läbi ja paki toidukilesse. Pane külmkappi ootele, miinimaalselt 24ks tunniks. Küpseta 180°C kraadises ahjus 5-6 minutit kuniks piparkoogid on heledad ja krõbedad.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *