Vaarikapavlova

Vaarikad pole ausalt öeldes mul väga suured lemmikud. Maitsevad nad mulle muidu küll aga teha neist midagi mulle eriti ei meeldi, korjamisest rääkimata. Nad on nii õrnad, alati on neis ussid ja muud putukad tahavad oma osa saada, marjade ääred on sellised “söödud” ja üldse, tundub kuidagi liiga palju tegemist. Ja kui nendega koju maandud, siis peab nendega kohe midagi ette võtma, sest muidu vajuvad nad lössi, hakkavad mahla välja ajama ja natukese aja pärast on juba söögikõlbmatud. Kui ma neid marju ise korjan, siis maanudvad mu purki ainult täiesti puhtad marjad, et need saaks muretult ära püreerida või kasvõi silmad kinni niisama ära süüa. Ema tehtud moos maitseb mulle küll, ise ma seda eriti teha ei viitsi. Seekord tegin emalt saadud vaarikamäe toormoosiks, mis sattus jäätise sisse, smuutiks ja väikeseks pavlovaks. Pean ausalt tunnistama, et kolmveerandi sellest sõin ma ise ära. Aga viimati tegin ma seda maitsvat kooki eelmise aasta sünnipäeval seega ei tundunud see nüüd ka väga suur liialdamisena. Pealegi, oli see vaid väike, 2 munavalgega minivariant. Retsept kombineeritud Nami-Namist, osaliselt siit ja osaliselt siit.

2 külma munavalget
125 gr suhkrut
1 tl maisitärklist
tilk vanilliekstrakti
0,5tl veiniäädikat

Katteks:
1 dl 35% koort, vahustatuna
3 spl vaarika toormoosi
värskeid vaarikaid

Kuumuta ahi 160°. Vahusta külmkapist võetud munavalged koos soolaga klaas- või metallkausis tugevaks vahuks, lisa kolmes jaos suhkur. Kui vaht on tugev ja läikiv, lõpeta vahustamine ja lisa tärklis, äädikas ja vanilliekstrakt ettevaatlikult segades.
Pane ahjuplaadile küpsetus paber ja moodusta sellele vahust kõrge ümar ring, mis on veidi keskelt lohkus. Pane besee ahju ja alanda kuumus 110° peale. Küpseta 1 tund, peale seda lülita ahi välja, tõmba ahjuuks irvakile ja lase koogil ahjus jahtuda.
Katte jaoks vahusta vahukoor ja sega selle hulka toormoos. Kata besee vahukooreseguga mõned tunnid enne serveerimist, et kate ja kook saaksid külmkapis vahepeal sõbraks saada. Vahetult enne söömist puista kook üle värskete vaarikatega.

Kook oli kahtlemata magus suutäis, hea nt musta kohvi kõrvale maiustada. Ja no tegelikult värsked vaarikad on ikka head küll.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *