Mandliküpsised jõhvikatega
Ehk kuivikud nagu neid hellitlevalt kutsuti. Krõbedad on nad tõepoolest ja tänu sellele ideaalsed kaaslased kohvi või tee kõrvale magusaks suutäieks. Heaks kingiks ka, arvestades aina lähenevad jõuluhooaega.
Retsept Nami-Namist, natuke muudetuna.
60 g toasooja võid
250 g peenikest suhkrut
2 muna
400 g nisujahu
1.5 tl küpsetuspulbrit
noaotsatäis soola
150 g koorimata terveid mandleid
100 gr kuivatatud jõhvikaid
1 tl ingveripulbrit
1 tl vaniljeekstrakti
Vahusta või ja suhkur, lisa ükshaaval munad. Lisa ülejäänud koostisosad ning sega ühtlaseks. Moodusta kaks või kolm piklikku “halgu” ja küpseta 180°C kraadises ahjus 20 minutit. Võta ahjust, lase jahtuda 10 minutit. Lõika umbes 1 cm jämedusteks viiludeks ja lao uuesti ahjuplaadile ning järelküpseta 5-10 minutit kuni ääred on kuldpruunid.
Kuidas need “kuivikud” nii ilusad ja terved jäid? Mul vajusid suhteliselt koledateks plönnideks kui lõikama hakkasin – kergelt krõbe koorik, pehme sisu ning noale vastupanu osutavad mandlid ei jätnud küpsistele eriti kaubanduslikku välimust. Loomulikult ei kahandanud see kõik nende maitset aga kinkimiseks ei kõlvanud… kuigi selleks ma neid tegingi.
Kahju, et nad sul koledad jäid, Kristiina. Ma ei oska öelda, miks sul nad koledaks läksid. Äkki polnud nuga piisavalt terav? Selle sakilise leivanoaga lõikamine pole mul ka kunagi välja tulnud. Ega neid lihtne lõigata pole muidugi, rohkem nagu õnneasi. Endalgi on mõnikord oluliselt koledamad tulnud välja.
Selge…igatahes proovin täna uuesti. Sest maitsvad on nad küll ja ei suuda kuidagi söömist lõpetada! :D