Tagurpidi banaani-karamellikook

 

Selle koogi lugu sai alguse sellest, kui mul tuli ühel õhtul vastupandamatu koogiküpsetamise isu (teate ju küll, kuidas see on) ja mul oli arvel täpselt 3,88 eurot ja ega ma tegelikult poodi ei tahtnudki minna. Kuna ma teadsin, et kodus pole mune siis kaevusin internetti otsima munavaba koogi retsepti.
Mulle oli ammu silma jäänud üks tagurpidi banaanikook Juci sulest, aga see retsept eeltoodud põhjustel ei sobinud, siis otsustasin olla loominguline ja paar sobivat retsepti lihtsalt üheks ühendada. Tulemuseks oli kleepuv ja karamelline, kohev ja niiske kook, mis minu jaoks oli täielik hitt. Karamellistunud banaanid olid suussulavad ja järgmine kord panen ma neid koogi sisse vähemalt topelt koguse.
Kui tavaliselt banaanikookidega on see lugu, et mida küpsemad banaanid, seda parem, siis selle koogi puhul pole vahet. Veidi tooremad banaanid saab ahjus lihtsalt eelküpsetades just parasjagu pehmeks ja sulanuks muuta.

Kate:
3 keskmist banaani
50 gr mandleid
4 spl demerara või fariinisuhkrut
4-5 tl võid
poole sidurni mahl

Taigen:
6 dl keefirit
1 dl õli
2 dl demerara suhkrut
2 dl valget suhkrut
8 dl nisujahu
1 spl vaniljeekstrakti
1 tl söögisoodat (kuhjaga)
poole sidruni mahl

Koori banaanid ja lõika pikkupidi pooleks. Raputa 2 spl suhkrut 26cm koogivormi põhja, aseta banaanid suhkrule ja raputa peale ülejäänud suhkur. Puista banaanidele ka jämedalt hakitud mandlid, tilguta kõigele sidrunimahla ja kõige peale aseta võitükid. Kui sul on banaanid, mis pole väga küpsed, siis küpseta banaane 200°C ahjus 10 minutit.
Taigna jaoks sega kokku kuivained, lisa keefir, sidrunimahl, vaniljeekstrakt ja õli ning sega kiirelt ühtlaseks taignaks. Vala ettevaatlikult banaanidele ning küpseta 180°C ahjus 50 minutit. Testi koogi küpsust puutikuga. Lase koogil 5 minutit vormis jahtuda ning kummuta ettevaatlikult taldrikule.

You may also like...

5 Responses

  1. Marju says:

    Jälle täpselt selline kook, mis väga suure tõenäosusega minu maitsemeelele väga hästi peale läheb (igasugused keeksilaadsed on mu lemmarid). Proovin kindlasti järgi, aitäh sulle, Kärt! :)

  2. Kärt says:

    :) Aga palun, Marju!

  3. Piret says:

    Super hea sai ka maisijahuga panin ainult keefiri natuke rohkem ja bannani asemel panin jõhvikaid- need olid ainukesed marjad mis kodus olid:)

  4. Kadri says:

    Kui suur küpsetusnõu oli? Mul jäi millegipärast vedel pealt, ei karamellistunud ilusti ära ….

    • Kärt says:

      26 diameetriga küpsetusvormi kasutasin siin. Olen mitu korda seda kooki teinud selle retsepti järgi, ei oskagi arvata, miks sul ära ei küpsenud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *