Õuna-iirisekook

 

Selle koogi lugu sai alguse sellest, kui vaatasin köögilaual kõrguvat õunakuhilat ja mõtlesin, et ma polegi see sügis õunakooki veel teinud. Ja kuna õunakookide retsepte on tuhandeid, häid retsepte samamoodi väga palju, jäi esialgu lihtsalt mõte koogist pähe kummitama. Veetsin mõned päevad ideed peas keerutades ja veebist retsepte lugedes, kui otsustasin proovida kätt iirise tegemises. Sest õunte ja iirise kooslus kõlab ju isuäratavalt! Tegelikult on protsess lihtne ja karta pole midagi.
Ja ausõna, koogipuru ei tee ma enam külma võiga kunagi, sulavõiga oli see niivõrd lihtne. Kahju kohe, et ma seda varem ei teadnud. Kõik need purukoogid, mis tänu sellele tegemata jäänud on! Külma või käsitsi jahusse näppimine on üks tüütumaid asju, mida ma küpsetamise juures tean. Ja sellist õiget ja head köögikombaini mul ka pole, mis ühe nupuvajutusega koostisained ühtlaseks taignaks võlub.
Kook ise on väga maitsev ja külluslik, eriti ääred, mis ahjus iirisesegust karamelliseks küpsesid. Eriti maiad teevad iirist topeltkoguse ja serveerimisel niristavad seda koogitükile veel peale.
Algretsept Nami-Namist.

Tainas:
2,5 dl nisujahu
1 dl demerara suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
2 tl vaniljeekstrakti
80 g sulatatud võid
1 muna
0,75 dl maitsestamata jogurtit või piima

Iiris:
2,5 dl suhkrut
3 spl võid
1 dl 35% rõõska koort

Kate:
2 keskmist õuna
1 spl kaneeli
250 gr ricottat
0,5 dl demerara suhkrut
1 muna

Kõigepealt valmista iiris. Selleks vala suhkur kuivale pannile ja kuumuta keskmisel kuumusel. Sega vahepeal, et suhkur ühtlaselt sulaks ja pruunistuks tumedat kuldpruuni värvi. Lisa või ja sega ühtlaseks, lase keeda umbes paar minutit. Lisa vahukoor ja keeda segu veel umbes 3-5 minutit, pidevalt segades. Ole ettevaatlik, vahukoore lisamisel suhkrusegu hakkab mullitama ja võib pritsida! Kui iiris on valmis, tõsta pann kuumuselt ja lase veidi jahtuda.
Taigna jaoks sulata või. Sega kuivained ja lisa sellele veidi jahtunud sulavõi, sega kõik ühtlaseks puruks ja jaota puru kaheks. Ühele osale lisa muna ja jogurt/piim ja klopi ühtlaseks taignaks. Vala see 20cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja. Lõigu õunad väikesteks tükkideks ja sega kaneeliga. Pane õunatükid vormi ja vala õuntele soe iirisesegu. Klopi omavahel ricotta, muna ja suhkur, vala see iirisesegule. Kõige peale raputa ülejäänud puru ja küpseta kooki 180°C ahjus umbes 45 minutit.
Võta kook ahjust, lase jahtuda umbes pool tundi enne lahti lõikamist.

 

You may also like...

1 Response

  1. April 20, 2016

    […] 180°C ahjus umbes 45 minutit. Lase enne serveerimist veidi jahtuda.     Retsepti päritolu: Roosamanna.ee […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *