Juustukook

Selle lihtsa ja samas legendaarse koogi tegemine oli siiamaani minust kuidagi mööda läinud. Aga kui lugesin üks päev Eva avaldatud artiklit Toidutares, siis tuli tahtmine küll see asi ette võtta ja järgi proovida.
Tegin oma esimese juustukoogi kõige lihtsama variandi, lisandeid seekord ei pannud, et aimu saada, kuidas ja millisena see kook mulle meeldida võiks. Rammususe “lõikamiseks” lisasin täidisesse veidi sidrunimahla.
Kui on vaja külalistele muljet avaldada, siis on juustukook kindlasti üks hea variant, mida kohvi kõrvale pakkuda. Tulevikus tõenäoliselt lisaksin täidisesse kas pohli või jõhvikaid, likööri või halvaad. Variante on täpselt nii palju, kui enda kujutlusvõime luua suudab.

Põhjaks:
100 gr kaeraküpsiseid
30 gr võid
Täidis:
450 gr toorjuustu
100 gr 20% hapukoort
2 muna
1 munakollane
1 tl vaniljeekstrakti
3/4 dl suhkrut
1 spl sidrunimahla

Võta täidise materjalid külmkapist paar tundi enne koogi valmistamist toatemperatuurile soojenema. Purusta küpsised, lisa juurde sulavõi ja suru segu 18cm läbimõõduga vormi põhja. Sega omavahel ühtlaseks täidise materjalid, munad lisa ükshaaval. Täidis peab omavahel olema hästi segunenud ja siidjas. Kasuta selleks miksri kõige aeglasemat kiirust, sest liigselt segu vahustades satub sinna liiga palju õhku ja kook võib küpsedes hakata mullitama. Muidugi võib vispeldada segu kokku ka käsitsi.
Aseta ahju kauss veega ja küpseta kooki 160°C ahjus umbes tund aega, kook peab keskelt veel veidi võdisema. Jäta ahjuuks irvakile ja jäta kook ahju jahtuma. Umbes tunni pärast võta kook ahjust ja lase toatemperatuuril veel seista, enne kui külmkappi tõstad. Kook on parim järgmisel päeval.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *