Martsipanine ploomikook

Ploomid on mulle juba lapsest saati väga maitsenud, lisaks sellele tundunud ka üsna haruldased. See viimane ilmselt sellepärast, et kunagi oli mul vanaema-vanaisa juures aias üks maagiline ploomipuu, mis kandis imevähe kuldseid mesiseid ploome. Suvel, kui ploomid valmisid, käisin iga päev ploome üle kontrollimas, kas vahepeal mõni vares või pasknäär või keegi teine pahaline pole neid kahjustanud. Kui need loetud 8 ploomi lõpuks valmis said, anti igale ühele üks ploom ja seda ma siis sõin härdusega, niivõrd imeline tundus see. Oleks ploomikivi ka süüa saanud, oleks ma ilmselt sellegi ära söönud. Peale paari aastat mõne ploomi kandmist suri ploomipuu ja siiani pole talle asendust aeda muretsetud.
Oma aia ploomid on mujaoks kuldaväärt viljad ja isegi poest või turult neid tuues mõtlen alati väga hoolikalt läbi, mida nendest head teha. Või kas tasuks hoopis niisama ära süüa.
Seekord oli vaja oma uus koogivormi sisse õnnistada ja otsustasin ploomikoogi kasuks. Kuna ma selliste täidisega kookide väga suur meister pole, lappasin läbi nii mõnegi retsepti. Eriti just põhja osas, sest mulle ei maitse eriti väga rammusad muretaignapõhjad, millesse on uhatud äärtu hunnik võid. Sellepärast valisingi põhja retsepti Sööme silmadega blogist, täidise ka peaaegu sealtsamast.

Põhi:
50 gr võid
75 gr hapukoort
0,5 dl suhkrut
3 dl jahu
1 tl vaniljeekstrakti
noaotsaga soola

Täidis:
~400gr ploome
200 gr hapukoort
1 tl vaniljeekstrakti
1 muna
200 gr martsipani

Põhja jaoks mudi omavahel külm või, hapukoor, suhkur, lisa vanilje ja jahu. Pressi taigen vormi (kasutasin 23cm suurust) ja pane külmkappi jahtuma. Klopi omavahel hapukoor ja muna, lisa vanilje. Puhasta ploomid. Nüüd küpseta põhi umbes 10 min 200°C ahjus, võta välja ja raputa põhja tükeldatud (või riivitud, kui oled võimeline) martsipan, vala peale täidisemass ning aseta kõige peale ploomipoolikud. Küpseta veel umbes 25-30 min. Enne serveerimist lase koogil täielikult jahtuda.

Kui keegi väga suur martsipanisõber ei ole, võib selle asendada hoopis peotäie mandlilaastude ja 1 dl suhkruga. Aga ma ei soovitaks seda, kui vähegi kannatab. Hapukad ploomid ja magus martsipan sobivad omavahel ideaalselt.

You may also like...

1 Response

  1. August 29, 2011

    […] Möödunud nädala lõpul oli igati produktiivne ploomiüritus. Sai napsu pandud sahvrisse jõulu ootama, pisut moosi ja ka kooki. Retsepte lappasin läbi hulgim ja lõpuks jäi kõikse inspireerivamaks Kärdi juurest leitu. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *