Tatraküpsised ehk Köögikultuur osa 2

Tatrajahust küpsised

Seekord oli meil Eevaga põgusalt juttu viimastel aastatel palju kisa-kära tekitanud gluteen. Kes seda peavad vältima ja kes mitte, kas terve inimene seda üldse tegema peab? Arvamusi on palju ja terve internet on neid täis. Samuti lõikavad kasu sellelt paljud ärid, kasutades oma turunduses ära võlusõna “gluteenivaba”.
Need, kes on gluteenitalumatud, saavad allolevaid küpsiseid aga täiel rinnal nautida. Kasutasin seekord tumedat toortatrajahu. Tume jahu on valmistatud toortatrast ja tatrakestadest. Osa kestadest on peenestatud ja osa jahvatatud. Sellest on tingitud ka küpsiste üsna tume värvus. Kui kasutad heledat jahu, tulevad küpsised muidugi heledamad.
Retsept on pärit Perenaine.ee lehelt, olen seda veidi mugandanud.

120 gr võid
150 gr rafineerimata roosuhkrut
350 gr tatrajahu
2 muna
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
peotäis purustatud soolapähkleid või muid pähkleid
peotäis purustatud kakaoube (cocoa nibs), võid asendada 70%se šokolaadi tükkidega

Vahusta toasoe või ja suhkur, lisa ükshaaval munad. Sega omavahel kuivained, lisa võisegule. Vormi küpsised, võid need jätta ümarateks pallideks või suruda peopesaga laiaks, nii tulevad küpsised krõbedamad. Küpseta 180°C ahjus 10-15 minutit.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *