Ebaküdooniajäätis

Jäätis

Ebaküdooniad on kõigile tuttavad. See kivikõva kollane vili, mille puhastamisel on oht näppudest ilma jääda või vähemalt korra end vigastada. Aga väärt kraam! Eesti sidrun, nagu öeldakse.
Sain ebaküdooniaid suhkrustatud kujul ja seekord neid ise puhastama ei pidanud. Kui esialgne vaimustus mööda läks, tekkis idee, lubage öelda, et täiesti geniaalne, teha ebaküdooniajäätist. Magushapu koorene maius, täielik talveahvatlus.
Kuna suhkrustatud ebaküdooniaid pole alati võimalik saada, siis muidugi saab seda jäätis teha ka tavalistest viljadest.

400 ml 35% rõõska koort
500 ml piima
4 munakollast
100 gr suhkrut
1 tl vaniljeekstrakti
noaotsaga soola
1 dl calvadost (õunabrändi)
1 spl sidrunimahla
300 gr suhkrustatud ebaküdooniaid

VÕI

300 gr puhastatud ebaküdooniad
3 spl mett või suhkrut

Pane toored ebaküdooniatükid pannile koos meega/suhkruga ja hauta neid madalal kuumusel umbes 10-15 minutit. Lisa calvados ja lase segul jahtuda. Jäätisepõhja jaoks vala piim ja koor potti, lisa suhkur ja kuumuta madalal kuumusel. Samal ajal vahusta munakollased. Lisa munakollasele peene nirena paar kulbitäit kuuma piimasegu ehk tempereeri munad. Lisa munasegu ülejäänud piimale, mis potis ja kuumuta pidevalt segades kuni segu pakseneb, umbes 10-15 minutit. Segu ei tohi keema tõusta!
Lisa jäätisepõhjale ebaküdooniad, vanilje ja sidrunimahl koos soolaga, jahuta segu külmkapis üleöö või vähemalt 8 tundi. Valmista jäätis masinas vastavalt juhistele.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *