Pidusai

Magusaga ma siin blogis just ei hiilga ja ega ausalt öeldes ma väga palju magusat ei tee ka. Hiljuti tegin küll banaani-šokolaadikeeksi, mis on väga maitsev aga pilti ei õnnestunud sellest saada kuna külalised olid kärsitud ja tahtsid selle kallale asuda. Aga eks ma teen seda siis uuesti, sest maitsev see oli. Küpsetamise kihk pealt ära ei läinud ja pidusaia mõte mõlkus ka peas juba tükk aega. Esialgne retsept siit.

1 pakk kuivpärmi
0,25 dl sooja vett
1,5 dl piima
50 gr võid
0,5 dl demerara suhkrut
3 dl nisujahu
3 dl täistera nisujahu
0,5 tl jahvatatud kardemoni
1 tl vaniljeekstrakti
soola

Täidiseks:
50 gr rosinaid
3 spl toorjuustu
rummiessentsi
mandlilaaste
demerara suhkrut
kaneeli
veidi võid

Sega pärm sooja veega. Sulata või ja vala piim või hulka, sega käesoe segu pärmi hulka. Lisa suhkur, sool ja kardemon, sega juurde jahu. Lase soojas kohas kaetuna kerkida vähemalt 1 tund, kui mitte 1,5 tundi. Vahepeal leota rosinaid kuumas vees, et nad veidi paisuks. Kurna, sega hulka toorjuust ja rummiessents. Rulli taigen ristkülikuks, määri täidis taignale, viska peale veidi võitükke, raputa üle kaneeli, suhkru ja mandlilaastudega. Rulli tainas kokku, lõika ketasteks ja aseta võitatud 21 cm suurusesse küpsetusvormi. Lase kerkida soojas kohas 30-40 min, pista 180°C ahju ja küpseta 40 min. Veidi jahtununa raputa kaunistuseks peale tuhksuhkrut.

Sai ei ole väga saiane tänu täisterajahule ja rummiessents koos kardemoniga annab veidi jõuluse meki. Selle asemel võiks ideaalselt kasutada ka kohvilikööri, mida mul parasjagu kodus oli aga end õigel hetkel meelde ei tuletanud. Mõnus süüa koos külma piimaga või kuuma kohviga!

You may also like...

1 Response

  1. oks says:

    TÄNKS, banaani-šoksikeeksi isu sõitis must just traktoriga üle. see on tõesti ülihea. tule külla piparkooke küpsetama:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *