Kardemoniküpsised

Ma nägin täna öösel unes piparkooke ja siis ma ärkasingi piparkoogi isuga. Kuna aga piparkoogitaigna valmistamise isu mul üldsegi polnud, mõtlesin esialgu, et küll see isu mööda läheb ja hakkasin vaikselt muude asjadega toimetama.
Jõuluhõngulised maiustused aga ei läinud kuidagi meelest ja siis tulin ma mõttele hoopiski lihtsamat vastupanuteed minna. Mis oleks, kui teeks lihtsalt kardemoniküpsiseid? Kardemon on viimasel ajal üks mu lemmikvürtse, lisaks sellele üks põhilistest jõululõhnadest. Ja kuna täna on sobivalt ka esimene advent, siis polnudki rohkem põhjuseid küpsiste tegemiseks vaja.
Retsept Nami-Namist, mõningaste muudatustega. Sellest kogusest saab umbes 30 küpsist.

60 gr toasooja võid
0,5 dl demerara suhkrut
1 muna
75 gr nisujahu
50 gr maisitärklist
0,5 tl vaniljepastat (või 1 tl vaniljesuhkrut)
1 tl jahvatatud kardemoni
1 mandariini koor
0,25 tl küpsetuspulbrit
noaotsaga soola

Vahusta toasoe või ja suhkur. Lisa muna ja vahusta paar minutit. Sega omavahel kuivained. Lisa need vahusegule koos vanilje ja riivitud mandariinikoorega. Sega ühtlaseks massiks, kata kauss toidukilega ja lase taignal külmkapis paar tundi taheneda.
Kummuta küpsisetaigen tööpinnale. Taigen on üsna kleepuv, seega soovitan tööpinna katta ohtralt nisujahuga. Rulli tainas umbes poole cm paksuseks ning lõika küpsisevormidega soovitud kujundid. Küpseta 200°C ahjus 7-8 minutit.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *