Krõbeda koorikuga seapraad

 

Kui juba rääkida sügisestest toitudest, mis kosutavad ihu ja hinge, siis ei saa üle ega ümber lihasõprade maiuspalast ehk seapraest. Ja mitte tavalisest seapraest, vaid sellisest, mis sarnaselt pardikoibadele tahab ahjus valmida pea pool päeva.
Seakõht on üks odavamaid tükke ja on toiduentusiastide maailmas juba mõnda aega tagasi aukohale tõusnud. Ahjus madalal kuumusel pikalt küpsenud tükk omandab rikka maitse ja suussulava tekstuuri, millele ei öelda on väga raske.
Selle tuletas mulle meelde Juci postitus, ja mille peale meiegi selle hõrgutise oma plaani võtsime. Idee maitsestamiseks leidsin Seriouseats.com lehelt.

800gr – 1 kilone sea küljetükk
2 spl fenkoliseemneid
3 küüslauguküünt
meresoola
värskelt jahvatatud pipart

Pese ja kuivata seatükk, lõigu pealolev kamar ruuduliseks. Hõõru uhmris fenkoliseemned peenemaks puruks, uhmri puudumisel haki need noaga. Koori küüslauguküüned ja viiluta. Hõõru lihatükk kokku soola, fenkoliseemnete ja küüslauguviilakatega, kindlasti pressi tubli osa ka kamarasse lõigatud vahedesse.
Tõsta tükk anumasse marineeruma vähemalt üleöö või 24-ks tunniks.
Võta liha enne ahju panemist umbes üheks tunniks toatemperatuurile. Pane kaanega ahjuvormi, kamar ülalpool. Kuumuta ahi täiskuumuse või 250°C peale ja pane liha ahju, küpseta 15 minutit. Keera ahi 150°C peale ja küpseta 4 tundi. Võta vormilt kaas, keera ahju kuumus 200°C peale ning lase kamaral krõbedaks küpseda, umbes 20-25 minutit.
Tõsta ahjust, lase umbes veerand tundi lihal kaaneta vormis taheneda ning tõsta vormist välja.

Meie tegime juurde läätse-bataadihautise, muidugi sobivad alati kartulid igat moodi, pudru või ahjus küpsenuna.

You may also like...

4 Responses

  1. merit says:

    Ojaa. Ma oleks taimetoitlane kui seda krõbeda koorega läbikasvanud seakülge ei oleks!
    Sõin seda pühapäeval Põhjakal kõrvale kruubipuder, mis olid segatud kõrvitsapüreega.. lisaks hapukurk ja isetehtud sinep – taevalik!

  2. Kärt says:

    Taimetoitlaseks hakkamisest on minu puhul muidugi asi väga kaugel aga jah, see on üks väärt roog. Otsetee mehe südamesse ka, ma pakun :D Kruubipuder, see on muidugi ka hea mõte…. Jälle midagi, mida plaani võtta :)

  3. Renx says:

    Tore, aga ahjuvormi põhja ikka mingi jagu vett ka?

  4. Kärt says:

    Ei mingit vett, seakõht on piisavalt rasvane ja 150kraadi juures ei kuiva liha ära

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *