Pannikaste männiriisikatest

Võin täiesti häbenemata tunnistada, et olen üsna seenevõõras inimene. Ma pole väga palju seenel käinud, tunnen ära puraviku, kukeseene, pilviku ja paar riisikat ka. See on kõik. Ja kui mõnda tõmbab metsa seenele kui magnetiga, et sealt korvide ja korvide viisi seeni koju tuua, et neid kõiki puhastada, kupatada, soolata ja purgistada, siis ei, aitäh.
Sellele vaatamata käisime sõpradega hiljuti metsas luusimas, noh, nii seltskonnaürituse mõttes või nii, ja ma sain sealt isegi märkimisväärse koguse männiriisikaid. Enda kohta märkimisväärse, ma mõtlen. Et korvipõhi ei paistnud enam või nii. Kui ma esimese hooga tahtsin korjatud seened sõbrannale anda sest mul polnud mingit huvi neid soolama hakata, siis ütles ta, et neist võib ju kastme kah teha. Mille peale ma mõtlesin ümber ja tõin riisikad ikkagi koju. Ma tean, et männiriisikas pole just kõige ihaldatum seen ja ammugi mitte pole ta kastmes kõige parem aga ikkagi enda korjatud!

~1,5 l männiriisikaid
3-4 dl puljongit
1 sibul
1 tl võid
4-5 spl hapukoort
1 tl sojakastet
1 tl worcestershire kastet
2 tl jahu
musta pipart

Soovituslikult tuleb puhastatud riisikaid enne kupatamist 24h külmas vees leotada, vett paar korda vahetades.  Seejärel kupatada, vähemalt kaks korda või kuni enam keetmisel vahtu ei eraldu. See tähendab, et lase seened külmas vees keema, keeda keskmisel kuumusel 10 minutit, vaheta vett ja keedad veel 10 minutit, vajadusel korda protysessi. Nõruta, jahuta ja lõigu seened parajaks. Siis haki sibul ja hauta võis klaasjaks, lisa seened ja prae umbes 5-7 minutit. Lisa soja ja worcestershire kastmed, must pipar ja puljong. Sega vähese veega jahu, lisa kastmele ja lase sel madalal kuumusel haududa umbes 10 minutit. Kõige lõpus sega sisse hapukoor ja timmi maitset veel vajadusel soolaga.

You may also like...

4 Responses

 1. Thredahlia says:

  Kes Sulle sellist pada ajas? :)
  Männiriisikast saab maailma parima seenekastme hapukoorega. Paremat pole lihtsalt olemas…
  Ma spetsiaalselt kasme jaoks neid korjan ja soolangi :D

 2. Mari-Liis says:

  Kärt, männiriisikas on ju super seen. Kastmes, marineeritult, piruka sees jne. Vägagi ihaldusväärne, ütleksin! :)

 3. Kärt says:

  Novot, ma räägin, et olen seenevõhik. Töökaaslane ütles, et tema eriti ei viitsi männiriisikaid korjatagi, need pole eriti midagi väärt.
  AGa noh, mulle küll maitsevad :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *