Lapiksaiad

Kui sul tuleb järsku isu värske saia järele, millel koorik on krõbe ja sisu pehme, siis see retsept on just õige.
Me mõlemad oleme sisse võetud saia krõbedast koorikust ja tihtipeale kerkib just värsket saia või leiba lõigetes küsimus, kes nuki saab ära süüa. Just krõmps ja rabe koorik on minumeelest parim osa saiast.
Nende lapikute saiakeste puhul ei saa unustada muidugi küpsetatud küüslaugu ja salvei aroomi, mis tainast sõtkudes kätele külge jääb ja hiljem ahjust tuppa imbub. Parimad on saiad kohe ahjust tulles ning sobivad ideaalselt mõne soojendava supi või tummise ahjuroa kõrvale krõbistamiseks.
Idee GoodFoodist.

220 gr valget jahu
30 gr odrajahu
1 tl soola
1 spl kuivpärmi
2 dl sooja vett
1 spl oliiviõli + määrimiseks ja praadimiseks
2 küüslaguküünt
4-5 salveilehte
5-6 spl riivitud parmesani

Kuumuta pann vähese õliga ning riivi sinna küüslauk ja lisa salveilehed. Prae madalal kuumusel kuni küüslauk on läbikumav ja salvei tugevalt lõhnama hakkab, lase jahtuda.
Sega jahud, pärm ja sool, lisa soe vesi ja õli. Sõtku veidi, lisa pannilt küüslauk ja salvei ning sõtku tainast umbes 10 minutit. Kata taignakauss käteräti või toidukilega ning lase soojas kohas kerkida umbes 30 minutit. Võta kerkinud taigen kausist ja jaga kaheksaks võrdseks osaks. Rulli taignarulliga iga pall umbes 0,5 cm paksusega kettaks ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Määri pealt rikkalikult õliga ning kui tahad eriti krõbedaid ääri, siis nirista õli ka saiakeste äärtesse. Lase kerkida umbes 10-15 minutit, küpseta 200°C pöördõhuga / 220°C tavalises ahjus kuskil 10 minutit. Võta saiad korraks ahjust välja, puista juustuga kiirelt üle ning pane uuesti aju tagasi umbes 3-5 minutiks kuni juust on sulanud ja saiad ilusad kuldpruunid. 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *