Pulled pork ehk ?


Ei oskagi kohe kuidagi eesti keelde seda tõlkida. Rebitud siga? Tõmmatud siga? Kuidas iganes seda nimetada, lihaarmastajatele on see kindlasti meeltmööda. Tegemist on siis väga pikalt hautatud sealihaga, mida eelnevalt on kuiva maitseaineseguga marineeritud.
Oleme vaadanud showd “Man v Food” kus saatejuht käib mööda dinereid ja BBQ restorane, baare ja muid auväärseid söögiasutusi ja muudkui sööd ja maitseb ja mõnuleb. Ja nad seal ameerikamaal ikka armastavad seda pulled porki, ikka ohtralt kohe. Erinevad ahjud, suisutusviisid, igal asutusel oma secret sauce või dry rub ehk maitseainete segu.
Aega võttis aga võtsime selle tegemise ka ise lõpuks ette. Võtsime ette justnimelt, sest sellist suurt lihatükki tuleb tavaliselt otsida turult, see koju vedada ja siis temaga seal 2 päeva jooksul tegeleda. Kuigi tegelikult ei ole tegevus keeruline, on see lihtsalt väga aeganõudev.

2,7-3 kg sealiha tükk
3 sibulat
4-5 küüslauguküünt

Maitseainete segu:
1 spl meresoola
1 tl cayenne pipart
1 spl jahvatatud vürtsköömneid
1 spl suitsutatud paprikapulbrit
2 spl fariinsuhkrut

Kastmeks:
3 dl mangomahla
küpsetusvedelikku
1-2 tl siidriäädikat (5%)

Hõõru liha maitseainetega sisse, mässi tihedalt toidukilesse ja hoia külmkapis üleöö või vähemalt 8 tundi. Soojenda ahi 150°C peale, lõigu ahjupotti jämedalt sibulad ja viska sisse ka küüslauk ning kõige peale lihatükk. Kata anum kaanega või fooliumiga ja küpseta ahjus 8 tundi. Võta ahjust, õngitse liha potist välja kuhugi suuremasse vaagnasse, kus saab liha kahvitega või muude abilistega kiududeks tõmmata. Kastme jaoks võta ahjupotist küpsetusvedelikku, lisa sinna magnomahla ja äädikat, lisa vajadusel soola ja keeda kastet veidi paksemaks. Kui valmis, vala see laialirebitud lihale.

Klassikaliselt süüakse seda lihtsalt burgerite vahelt või saia pealt, kõrvale värsket salatit stiilis coleslaw või midagi muud meelepärast. Saab sellest teha ka tacosid, täita tortillasid ja süüa riisile lisaks. Ja no tegelikult on mille iganes lisandiks, mis vaid hea tundub. Liha on imepehme ja sulab suus. Ja magus BBQ kaste sobib selle juurde ka nagu valatult.

You may also like...

5 Responses

 1. laualamp says:

  Ma mõtesin vahepeal, et võiks olla “tiritud siga” :)

 2. Reelika says:

  Tere

  Kas meie kaubanduses on suitsutatud paprikapulbrit ja vürtsköömneid saadaval? Tavalistes supermarketites pole silma jäänud või pole õigest kohast otsinud. Palun vihjet:)

 3. Kärt says:

  Vürtsköömned Piprapoest ja suitsutatud paprikapulber Marks&Spencerist :)

 4. mart says:

  Mis sealiha see selline on ? Kas abaliha, karbonaad või ?

  • Kärt says:

   Mart, seda konkreetset tükki ausalt ei mäleta aga kõige kindlama peale minek on kaelakarbonaad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *