Linaseemnesai

Olen enda jaoks avastanud viisi, kuidas pärmitaignast küpsetised säilivad pehmed üsna mitu päeva. Nimelt ei tohi taignasse lisada muna. Munaga tehtud koogid ja saiakesed on mul alati järgmisel päeval kõvad ja saepurused. Piima osakaalu siin ma hetkel kommenteerida ei oska, ehk on temagi üks kaasosalistest. Igaljuhul selles retseptis pole kumabgi ja sai püsib pehme mitu-mitu päeva. Muidugi ei saa seda niisama õhu kätte vedelema jätta. Algretsepti võtsin siit, seda veidi enda jaoks kohandades.

600 gr nisujahu
1,5 pakki kuivpärmi
3 tl soola
2 spl demerara suhkrut või mett
1 dl kaerakliisid
3-4 spl linaseemneid
3 spl pehmet võid või 5 spl õli
~4 dl käesooja vett

Sega kokku kuivained, mudi jahusse näppudega toasoe või. Kui kasutad õli, siis seda pole vaja mudida. Lisa vesi vähehaaval, vajadusel kogust vähendades või suurendades. Sõtku taigen elastseks, nii et see ei jää eriti enam käte ega kausi külge. Lase soojas kohas kaetuna kerkida kahekordseks, kummuta kausist välja ja vormi sellest palmik. Pane võitatud vormi, pintselda pealt klopitud muna või suhkruveega ja lase kerkida veel vähemalt pool tundi. Küpseta 35 min 200°C ahjus.

Mulle tundub, et kuivpärmist valmistatud saiad on vähem pärmisema maitsega kui värskest pärmist aga võib-olla on see minu kiiks. Igaljuhul on sai õhuline ja värskelt veel ekstra pehme, et midagi maitsvat enda peal kanda.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *