Steik

Hästi tehtud veiseliha steik on üks mu lemmikumaid roogasid. Mind alati hämmastab, kuidas üks niivõrd maitsev asi on võimalik nii lihtsalt valmis teha. Oluline on, et liha oleks laagerdunud, siis vajab ta vaid mõnda minutit pannil või ahjus,  sama kaua puhkamist enne lahti lõikamist ning juba saabki sööma asuda.
Seekord marineerisin liha lihtsa marinaadiga kuigi ka lihtsast soolast-piprast piisab täiesti, kui naudid liha puhast maitset. Mina küpsetan oma steigi rare või äärmisel juhul medium-rare küpsusastmes kuna siis on liha maitseomadused kõige paremini esindatud.

800-1000 g laagerdunud lihaveise tükk, nt. flat iron, flank, t-bone või antrekoot
2 spl oliiviõli
3 spl palsamiäädikat
3 küüslauguküünt
1 tl meresoola
0,25 tl jahvatatud musta pipart

Vajadusel kuivata liha köögipaberiga ja torgi kahvliga kergelt augud sisse. Sega uhmris kokku marinaad, nii, et küüslaugud oleks ühtlaselt purustatud. Vala marinaad lihale, hõõru sisse ja lase külmkapis marineeruda 1-24 tundi.
Võta liha vähemalt 1 tund enne küpsetamist toatemperatuurile soojenema. Säti ahi 250ºC kraadisele kuumusele ja lülita grillreziimile. Pane ahju ka ahjuplaat, millel liha küpsetama hakkad, et see muutuks samuti tulikuumaks. Lisa kuumale pannile veidi õli, pane steik pannile ja pann ahju, kõige kõrgemale positsioonile. Küpseta 4 minutit, pööra liha plaadil ümber ning küpseta veel 3-4 minutit. Võta liha ahjust ja pane lõikelauale vähemalt 5ks minutiks puhkama.
Kui liha on puhanud, lõika terava noaga ristikiudu õhukesed viilud. Serveeri kohe, kas kerge salatiga, köögiviljapüreega või röstitud rooskapsastega.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *