Metsanotsu

Kui nüüd päris ausalt kõik ära rääkida, siis tegelikult selle metsanotsu roa tegin ma juba päris-päris ammu. Täitsa eelmisel aastal lausa. Aga kuidagi jäi sellest nagu kirjutamata, põhjustel, mis on mulle endalegi hägused.
Ulukiliha pole just väga tavaline liha, enamasti saab seda paar korda aastas ja õnnetumad veel vähemgi. Samas ka paljudele ei maitse, räägivad mingist karvasest maitsest ja millest veel. Aga tegelikult on konks heas marinaadis, ja noh muidugi ka liha heas kvaliteedis. Kuna olen korra juba äädikamarinaadiga ühe hea tüki hirveliha untsu keeranud, kardan äädika kasutamist marinaadides. Kes seda õigesti doseerida ei oska või väga suurt kogemust pole, ei soovita äädikaga katsetada või siis väga täpselt ja korduvalt juhiseid lugeda/üle küsida.
See nots sai endale selga punase veini marinaadi. Mina hoidsin marinaadis 24h, aga oleks võinud olla isegi 48h, nii et kel võimalus proovida, las olla mitu päeva.

Metssea fileed, ca 1-1,5 kg
0,5-1 kg porgandeid
4-6 sibulat
pekki või oliivõli

Marinaadiks:
0,5l punast veini
2-3 loorberilehte
piprateri
3-4 küüslauguküünt
kuivatatud tüümiani
1 dl oliiviõli

Lõigu marinaadis olnud liha väiksemateks tükkideks kui soovid, kui jätad suuremad, arvesta pikema hautamisajaga. Lisa kogu marinaadivedelik. Kuna metssea liha on üsna rasvavaene, lisa paar väikest viilu pekki (kui juhtub olema) või paar supilusikat oliivõli. Poolita 2 sibulat, lisa ka need. Hauta keskmisel kuumusel ahjupotis umbes tunni, lisa kooritud-tükeldatud porgandid ja ülejäänud sibulad (mina lõikasin neljaks). Kui vaja, siis lisa veel vedelikku (vee-punase veini segu), hautis ei tohiks olla kuiv! Hauta veel vähemalt tund aega.

Kõrvale võtsime siis uhkelt needsamad porgandid ja sibulad, soovi korral läheks sinna kindlasti ka keedukartulid või kaalikapüree või midagi muud sellesarnast. Liha oli mõnusalt kiuline, tugeva oma maitsega (mitte karvase!) ja lausa lagunes kahvli all. Üks mõnus punane vein (või kaks) ka juurde ja ..

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *