Kõrvitsakarri “Pumpkin spice”

Kõrvitsakarri

Ega mulle eriti ei meeldi, et see Halloween tähtpäevana Eestisse pressib, sest ega meil sellega kultuuriliselt suurt pistmist ei ole. Aga eks tarbida on ju vaja.
31. oktoobril on võimalus tähistada igasuguseid pühasid, nii kristlikke kui paganlikke, kuidas soov on. Saab tähistada usupuhastuspüha ehk kiriku reformi algust või siis surnute püha, surnute päeva või vaimude ööd, kuidas iganes seda nimetada või tõlkida soovitakse. Seda püha tähistatakse erinevate nimede all enam kui 16 erinevas riigis ja traditsioonid erinevad suuremal või väiksemal määral.
Et lõbusale närvikõdile täis kõhuga vastu minna, siis pakun välja ühe soojendava kõrvitsakarri variandi. Vürtside valiku osas inspireeris mind USA suurkorporatsioon Starbucks oma ülipopulaarse “Pumpkin spice latte”ga seega nimetan selle karri Pumpkin Spice karriks.

300 g puhastatud kõrvitsakuubikuid
2 spl kookosõli
1 suurem mugulsibul
3 küüslauguküünt
1 purk kookospiima
1 laimi mahl
100 g värsket spinatit
1 tšillikaun
2 tl rohelise karri pastat
2 tl kaneeli
1 tl ingveripulbrit
0,5 tl jahvatatud koriandrit
1 tl kurkumit
0,5 tl jahvatatud kardemoni
veidi riivitud muskaatpähklit
1 spl meresoola
peotäis värsket münti

3 dl riisi (basmati või täistera)
6 dl vett
2-3 spl kookoskoort
5-8 kardemonikupart
1 laimi koor
1 tl soola

Haki sibul ja küüslauk. Lisa kookosõli haudepotti, lase soojenda. Lisa kõik kuivad vürtsid, sega ja lase neil minut või kaks aromatiseeruda ehk kuumeneda. Jälgi hoolikalt, et nad põhja ei kõrbeks! Lisa hakitud sibul ja küüslauk, sega ja lase kaane all paar minutti higistada. Kuumus olgu pigem madal.
Lisa kookospiim, karripasta, hakitud tšillikaun, sool ja kõrvitsakuubikud, sega ja lase haududa 20-25 minutit. Kui kõrvits on pehme, lisa pestud värske spinat ja münt, sega ja lase kaane all tõmmata paar minutit.
Riisi valmistamiseks pane kõik ained potti, lase vedelikul keema tõusta, keera kuumus väga madalaks ja lase haududa kaane all, vahepeal ära riisi sega. Sõltuvalt riisi sordist võib valmimine aega võtta 10-30 minutit, vaata täpset keetmisaega pakilt.
Serveeri röstitud kookoshelveste ja maitsestamata jogurtiga.

Kõrvitsakarri

Kõrvitsakarri

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *