Kõrvitsatort

 

See kaunitar sobib hästi hetkel täie hooga käivasse kõrvitsahooaega. Vähemalt mulle tundub, et see hooaeg käib.
Mulle väga maitseb kõrvits igat moodi valmistatuna. Ka toorelt, kui tegemist on ekstra kollase-oranzi viljalihaga, siis on mõnus magusate krõmpsude kõrvitsatükkidega maiustada.
Enamasti ma siiski röstin kõrvitsa eelnevalt ahjus ära, et seda oleks mugavam säilitada ja kiirem kasutusse võtta, kui mingi hea mõte tekkima peaks. Kõrvitsat röstides intensiivistub ju maitse ja kollane värv.
Ka selles kohupiimatordis kasutasin röstitud kõrvitsat, mida eelnevalt isegi veidi nõrutasin, et kõrvitsa maitse eriti välja tuleks. Kook pole väga magus, pigem mahedapoolne. Maiamatel soovitan lisada suhkrut 0,5 dl jagu rohkem kui retseptis antud.

Karamell:
4 spl röstitud kõrvitsaseemneid
1 dl demerara (või valget) suhkrut

Põhi:
50 gr võid
20 Digestive küpsist

Täidis:
3-4 dl nõrutatud röstitud kõrvitsapüreed
4 muna
2,5 dl fariinisuhkrut
2 tl vanilje ekstrakti
1 tl kaneeli
0,5 tl jahvatatud kardemoni
0,5 tl jahvatatud ingverit
0,25 jahvatatud nelki
veidi riivitud muskaatpähklit
400 gr ricotta kohupiima

Karamelli jaoks pane valmis kuumakindel alus ja selle peale küpsetuspaber, millele saaksid karamelli valada. Vala suhkur külmale pannile ja kuumuta, kuni see sulama hakkab. Sega vajadusel ettevaatlikult ja kuumuta kuni karamell on merevaigukarva ja ilma tükkideta. Lisa röstitud kõrvitsaseemned, sega kiirelt ühtlaseks ja vala ettevalmistatud kuumakindlale alusele. Aja karamellimass kiirelt (karamell jahtub päris ruttu!) ja ühtlaselt laiali, et see oleks piisavalt õhuke murdmiseks.
Koogi jaoks sulata või ja sega see purustatud küpsistega ühtlaseks massiks, suru 22cm läbimõõduga koogivormi. Vahusta õrnalt munad, lisa ülejäänud täidise koostisosad ja sega ühtlaseks massiks. Vala küpsisepõhjale ja küpseta 180°C ahjus 1 tund. Jäta ahju uks lahti ja lase koogil täielikult jahtuda. Kaunista jahtunud kook enne serveerimist murtud karamellitükkidega.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *