Šokolaadikook karamellikattega

Nagu minule kohane, tervitan teid taaskord täiesti mitte-hooajalise koogiga. Jah, mul on punt rabarbereid külmkapis ootamas röstimist või kisselliks saamist aga neist räägin ehk mõni teine kord.
Kui paljud blogijad on tublid ja postitavad emadepäeva retsepte enne emadepäeva, et ideedepuuduses vaevlevad tütred ja pojad saaks inspiratsiooni söödavateks kingitusteks siis mina sellest ei hooli ja kirjutan oma emale tehtud koogist tagantjärgi. Kook on niivõrd hea, šokolaadine ja tummiselt rummine, et sobib igasse hooaega, hoolimata tärkavatest pungadest või punavatest jõhvikapõskedest.
Retsepti leidsin Ülle ajaveebist, kohandasin seda natuke nagu ikka kombeks. Nisujahu jätsin täiesti ära, nii et kel jahuga halvad suhted, salvestage retsept kohe!

150 g musti ploome
0,5 dl head tumedat rummi (nt. Bacardi)
100 gr võid
200 gr tumedat šokolaadi (nt. Bitter või veel tummisem)
4 muna
50 g muscovado suhkrut
100 g valget suhkrut
1 tl vaniljeekstrakti
150 g jahvatatud mandleid
2 sl kakaopulbrit (nt. Meie Mark)
noaotsaga soola

Koogi katteks:
50 gr india pähkleid
100 gr demerara suhkrut
50-70 ml 35% koort
meresoola helbeid

Koogi jaoks pese ploomid ja vala neile peale rumm. Siis sulata või ja šokolaad, lisa segusse muscovado suhkur ja sega, kuni suhkur on sulanud. Jahvata mandlid köögikombainis peeneks jahuks. Vahusta omavahel valge suhkur ja 2 tervet muna ja 2 munakollast, 2 munavalget jäta eraldi kaussi. Vahusta 2 munavalget tugevaks vahuks. Püreesta ploomid ühtlaseks massiks. Nüüd sega omavahel kõigepealt šokolaadimass ja ploomid, lisa mandlijahu, veidi soola, kakao ja vaniljeekstrakt. Sega ja lisa suhkru-munamass ja kõige viimasena voldi ettevaatlikult taignasse vahustatud munavalged.
Vooderda 24cm vormi põhi küpsetuspaberiga ja küljed võiga, vala taigen vormi ja küpseta 180°C ahjus 30 minutit. Lase koogil täielikult jahtuda.
Katte valmistamiseks rösti india pähklid, jahuta ja haki need peeneks. Kuumuta pannil suhkur kuni see muutub karamelliks, lisa ettevaatlikult koor ja sega kiirelt, lisa pähklid ja nirista segu koogile. Soovi korral riputa kõige peale veel meresoola helbeid.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *