Karulaugupasta

Jõul läbi, sealihast üledoos saadud, on aeg asuda lihavabademate söökide kallale. Üheks kingiks sel aastal oli pastamasin (umbes aastase viivitusega) ja varem polnud jõudnud seda ära testida kui alles eile. Pastataigna valmistamine tundus ausaltöeldes veidi hirmutav ja kindlasti ka liiga aeganõudev, rääkimata kannatlikkuse rakendamisest (mida mul üldse ei kipu olema). Võtsin end ikkagi kokku, lugesin kolm korda Thredahlia õpetuse läbi, ohkasin ja asusin asja kallale. Muidugi ei teinud ma üheks söögikorraks nii suurt kogust, kui algretseptis, seega siin veidi vähendatud kogustega retsept. Lisasin ka kuivatatud karulauku, maitse ja värvi andmiseks.

230 gr “00” sorti jahu
2 muna
1 munakollane
0,5 spl oliiviõli
0,5 tl soola
1 spl peenestatud, kuivatatud karulauku

Kaste
1 klaas valget veini
200ml rõõska koort
1 küüslauguküüs
soola
oliiviõli

Kuhja jahu laulale, tee sinna süvend, Sinna lähevad munad, õli ja sool. Hakka aga vaikselt tainast kokku segama, ära heitu, kui 10 min pärast ikka üks suur pudisev hunnik käte vahel on. Ole vapper ja mudi edasi, kuna tainas muutub sitkemaks ja töödeldavamaks. Ma ei oska öelda, kaua mul sellega minna võis, pakun, et umbes 20 min. Korra niisutasin ka käsi, et taignale veidi rohkem elastsust anda. Mudi veel ja siis keera toidukilesse ning aseta külmkappi vähemalt tunniks (pakun, et kauem on parem).
Lõika taignapall kaheks, kõrvale jääv pool mässi uuesti kilesse. Rulli töödeldav tükk veidi õhemaks, et oma masinale mitte viga teha (umbes 1 cm paksus). Säti masin kõige laiema vahe peale ja hakka aga rullima. Kõige laiemast vahest lasin läbi umbes 4-5 korda, mõned korrad tainast kokku lappides. Edasi nihuta masina vahet 1 ühiku võrra peenema peale ja rulli tainast ettevaatlikult, seda mitte katki tehes. Kui pasta tundub piisavalt õhuke (ehk 1,5 mm?) siis aitab küll. Pane pasta lõikelauale ja lõika sobiva jämedusega ribad. Teise taignatükiga talita samamoodi ja pane valmis pasta koos keema rohkesse soolasesse vette umbes 1,5-2 minutiks, kurna. Nüüd tee kaste või lase vahepeal see kellelgi teisel teha: kuumuta viilutatud küüslauku mitte väga kuumal pannil mõned minutid, lisa vein ja koor, maitsesta soolaga ja lase veidi haududa. Vala kastme pastale, sega ettevaatlikult omavahel (vajadusel lisa pasta keeduvett) ja naudi kohe. Mõistagi riivi peale ka parmesani.

Otsustasin esialgu lihtsa kastme kasuks, et karulaugu maitset mitte tappa ja maitsta oma raske töö vilju, ehk et kuidas see paljukiidetud värske pasta siis ikkagi mekib. Kokku läks mul valmistamise peale umbes 2 tundi, nii et päris argiõhtune tegemise see kindlasti ei ole. Kindlasti on see omajagu jõudu nõudev, varem tegijad teavad kindlasti, millest ma räägin. Maitse oli lihtne ja puhas ja ülalnimetatud kogusest sai kõhu vägagi täis. Ma olin siiralt üllatunud, kui palju pastat sellest ikkagi sai. Ja pasta rullimise ajal kõditas mõte, et kui mahlakat lasanjet sellega teha saaks!

You may also like...

3 Responses

  1. Anonymous says:

    ka mina sain see aasta päkapikkudelt pastamasina :) olen teinud tainast retsepti järgi: 1 muna + 100g jahu sööja kohta; esimene taigna tegin nisujahuga ja keetsin pasta liiga pehmeks; teise taigna tegin durum-jahust ja tulemus oli väga hea ja ajaliselt sai ka juba päris kiirelt hakkama – ca 15 min taigna peale ja teine 15 min kulus pastamasinaga möllamiseks + 1 minut pasta keetmiseks.

  2. Anonymous says:

    Kust siukest pastamasinat endale ka hankida saaks?

  3. PeZ says:

    Tln. Kaubamaja söögiosakond, Home & Gourmet nt Roccas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *