Mandariinikook

Ma olen vahest mõelnud, et miks mandariinidest nii vähe magustoite tehakse, eriti küpsetisi. Või siis üldse kokanduses kasutatakse. Apelsine ja sidruneid läheb kilode viisi aga mandariine mugitakse tavaliselt niisama. Ja ma ei ole enda jaoks seda vastust veel välja mõelnud.
Aga kui ma nägin seda retsepti, siis see rabas mind ja ma teadsin, et ma pean selle järgi proovima. Kookide ja minuga juhtub seda harva, ma pole just kõige innukam küpsetaja. Raske on mind saada koogist vaimustuma tegelikult, et ma viitsiks selle tegemist ette võtta. Oh jaa, ma võin lõpmatuseni ilusaid pilte kokaraamatutest või veebist passida ja väga-väga-väga tahta üht lõigukest seda kättesaamatut unistust… kuid ma ei viitsi neid ise valmistada. Pole seda koogisoont.

5 keskmist mandariini
6 muna
250 gr mandleid
suhkrut
2 spl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Pane mandariinid potti koos piisava külma veega ja keeda neid 2 tundi. Seejärel kurna, jahuta ja lõika pooleks. Eemalda seemned ja püreesta kogu täiega (koored jne). Purusta mandlid võimalikult peeneks, sega sisse jahu ja küpsetuspulber. Vahusta toasoojad munad, lisa suhkur, vahusta veel. Lisa mandlijahu ja mandariinipüree ja sega. Vala võitatud 21-sentimeetrise läbimõõduga vormi ja küpseta 180-190°C ahjus 40-50 min.

Ma muutsin retsepti natukene igaks juhuks, lugedes läbi kommentaarid, kus osad inimesed kurtsid koogi tekstuuri üle. Keegi soovitas seal lisada veidi jahu, ja usun, et see tuli kindlasti kasuks. Sest kook ise on isegi üsna “vahune”, mitte halvas mõttes, vaid selline hästi õhuline. Natuke biskviidi moodi tegelikult aga palju mahlasem. Ja üldse mitte mõru. Klaasi tee või piimaga väga maitsev.

You may also like...

8 kommentaari

 1. Kardemon ütleb:

  kas Sa kasutasid mingeid öko-mandariine või “tavalisi” poe omi? ma küsin seepärast, et koores pidavat pritsitud kemikaalid olema ja muud hullu… kuidas Sa sellesse suhtud?

 2. Kärt ütleb:

  Kasutasin täitsa tavalisi poe-mandariine. Ma ei usu eriti, et Eestis ökomandariine saadaval on, täna nägin ökopoes ainult kärbatanud õunu ja kaalikaid :P Aga, noh, mis teha, samas ma tahaks loota, et see 2 tundi keetmist mõjub selles suhtes natuke, et need pahalised sealt välja keevad :)

 3. Elina ütleb:

  ma mõtlen ka seda, et tsitruselised pidid olema esirinnas nende säilitusainete poolest. ei tea, mida selle mandariini(koore)ga siis teha-leotada enne vees ja siis vesi minema visata, nühkida harja ja seebiga? sest endal on ka see kook juba mõnda aega tugevalt huviorbiidis.

 4. Pille ütleb:

  Sama siin. Retsept ammu ära märgistatud, aga tegemiseni pole jõudnud just seepärast, et tahaks öko-tsitruselisi selleks puhuks. Äkki tõesti hirmkuum vesi ja korralik-korralik-korralik pesu aitaks? (Samas võtaks see ilmselt portsu lõhnaineid ka koorest kaasa?)s

 5. Anna-Liisa ütleb:

  vähemasti igasugu ökoartiklid soovitavad küll korralikku kuumaveepesu tsiruselistele ja ega see kahju ikka ei tee, kui nad enne ära pesta :)
  ise pesen alati kõiki, mandariine nt ka sel juhul, kui neid lihtlabaselt söön, sest koor on must ikka.

 6. Qubik ütleb:

  Valmis!

  Ainuüksi lõhn on juba nii võrratu. Lihtne teha ka. Mandariinid keedetult ei näe sugugi söödavad välja kusjuures:D

 7. Kärt ütleb:

  lahe! see oli hea kook küll :)

 1. veebruar 15, 2012

  […] Teesõber, see Mandariinikook on raudselt Sulle. Aga ainult juhul kui Sa talud mandleid, sest mandlipuru tuleb sellesse ikka […]

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com