Sojapart

Jälle? Jah, jälle. Ega siin mingit erilist retsepti polegi, aga meile meeldib ahjus teha tervet kana või parti. Ja imelik on see, et part on praegu poes isegi odavam. Kummaline, kas pole.
Ma mõtlesin siiralt hoopis , et kuidas ma teile räägin sellest, kuidas ma taaskord üritasin see nädalavahetus kodus ise saia küpsetada. Lugedes viimasel ajal erinevates blogidest leivaküpsetamisest ja kui hea see isetehtud leib on, ja vaadates retsepte, mõtlesin ma, nagu iga eelminegi kord, et pagan, see on ju nii lihtne. See kõlab ju ometi nii lihtsalt, eriti vaadates retsepte nagu no-knead bread ja muid selliseid. Sega kokku ja oota, sega veel ja oota. Oota veel. Küpseta ja naudi. Nii lihtne. AGA… Ma ei tea. Mul lihtsalt ei õnnestu, ei tule üldse nii hea, et ma oleks nõus ohverdama pool päeva (või rohkem), palju lootust ja tahtmist sellele, et saan tulemuseks alla keskpärase tulemuse. Ja seda tulemust on ALATI nii palju, isegi kui ma poolitan retsepti, või jagan isegi kolmeks. Ka seegi kord ei veennud mind ise tegema saia/sepikut, kahele inimesele mitmete ahjutäite kaupa, mida me eales ära ei söö õigel ajal. Ja mis ei ole üldse nii hea, kui ma ette kujutan. Magusad kringid – jah, teen, pidusaiad, kaneelirullid jne – pole probleemi. Aga tavaline sepik – ei. Ma lihtsalt ei oska seda seletada.
Nii et ma jään oma ahjus küpsetatud pardi juurde, mis alati kukub välja võrratult hea.

1 sulanud part, umbes 1,5 kilone
1 laim
1 spl meresoola
3 spl sojakastet
3-4 kuivatatud birdseye tšillikauna (ekstra-kange, seda saab Terve Maailma vürtsipoest ProKapitali majast; asenda tavalise tšilliga)
1 spl võid

Pese part, hõõru sisse soolaga nii seest kui väljast. Marineeri parti paar tundi soja, laimimahla ja tšillisegus. Kuumuta ahi 200°C kraadini. Pista laimipoolikud pardi kõhuõõnde, pane paar võitükki pardi peale (et nahk saaks ilusti võiseks) ja küpseta parti kuumas ahjus umbes 15 min, siis vähenda kuumust (180°C peale) ja küpseta veel 1,5 tundi. Enne lahtilõikamist lase jahtuda kuskil 10 min.

You may also like...

1 Response

  1. Anonymous says:

    kui sul juhuslikult on kokaraamatut “õnnelikud päevad Jamie Oliveriga”, siis seal on küll kiire ja lihtne saia retsept ja tuleb isegi väga hea välja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *