Ploomilammas

Ma ei saa päris täpselt aru inimestest, kes räägivad, et lambaliha on keeruline valmistada. Mismõttes? Liha nagu liha ikka, tuleb vaid enda ja liha jaoks sobivate maitsetega kokku panna ja .. ära teha. Võib-olla on see pigem sellest sõltuv, et süüakse suht vähe lammast ja puudub kogemus ja pisike hirmuvärin on selle ees. Ei tea. Vabandust, kui seda juba olen mõtisklenud siin avalikult aga taas täna ühe vana sõbraga vesteldes tuli see teema üles ja ma jäin korraks selle üle mõttesse. Sest just olime saanud PeZi isalt ühe lambatüki, mille ma olin sulama tõstnud ja õhtul plaanisin ära teha. Tehtud see sai ja ma ei saaks öelda, et seal midagi rasket oleks olnud.

ca 400-600 gr tükk lammast (kints või mõni kondiga tükk)
3-4 dl mangomahla
100 gr kuivatatud ploome
2 dl puljongit
1 tl Dijon sinepit
0,5 tl kaneeli
näpuotsatäis chillihelbeid
2 küüslauguküünt
soola, musta pipart

Puhasta liha võimalikest kelmetest ja hõõru soolaga. Aseta ahjuvormi, vala peale mangomahl, sinepiga segatud puljong, viska sisse küüslauk ja pestud ploomid. Kõige peale jahvata musta pipart ja küpseta 200°C ahjus umbes 1,5 tundi või veidi rohkem.

Võiks arvata, et hautis on päris magus aga polnud üldse mitte. Natukene aga just parasjagu ja sobis hästi kõrvale serveeritud aurutatud roheliste ubadega. Sobiks hästi ka riisiga, kartuliga .. mm, pigem mitte.

You may also like...

2 Responses

  1. Maru says:

    Kärt! Olen Sinuga 100% nõus – lammas on oivaline. Enne läheb mul ilus,punane ja justkui pehme veiseliha nässu, kui suur tükk lammast. Mul on lammas alati sügavkülmas, sest kes teab, millal meeletu lamba isu peale tuleb. Minu lemmik on tatra, punase veini ja veelkord rohke veiniga lammas. Ploome, porgandit, sinepiseemneid jms lisaks loomulikult.
    Ja jutt kasuka maitsest ajab mind tavaliselt lihtsalt raevu!

  2. Kärt says:

    Mul võib just samamoodi veisega juhtuda aga lambaga – mitte kunagi (siiamaani).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *