Vürtsised karamellimandlid

Ma arvan, et paljud Tallinnas elavatest inimestest on saanud Olde Hansa magusaid mandleid. Ja ma veel ei tea ühtegi, kellele need ei maitseks.
Mõtlesin alati, kui ma neid sõin, et küll neid on lihtne teha. Mõtlesin nii umbes paar aastat, et noh, peaks kunagi proovima teha ja nii. Aga kui ma täna juhuslikult sattusin David Lebovitzi blogis olevale candied peanuts retseptile, sain oma laiskusest võitu ja lippasin poodi mandlite järgi.
Muutsin natuke originaalretsepti, nimelt ei lisanud soola ja selle asemel lisasin veidi rohkem vürtse.

200 gr mandleid
30 ml vett
1,5 dl demerara suhkrut
1 tl kaneeli
0,5 tl caynne pipart
0,5 tl jahvatatud muskaatpähklit

Koori mandlid (selleks keeda mandleid 20-30 sekundit, jahuta külma veel all ja eemalda koored) ja pane pannile koos vee ja suhkruga. Kuumuta mandleid keskmisel kuumusel, sega aeg-ajalt. Kui suhkrumass hakkab juba veidi paksemaks muutuma, lisa vürtsid ja sega ühtaseks. Kuumuta veel, varsti muutuvad pähklid pannil kuivaks, sega edasi. Nüüd hakkab moodustuma karamell, siis sega mandleid kogu aeg, et pähklid ja karamell ühtlaselt seguneks. Kui kogu suhkur on karamellistunud ja tunned juba natuke suhkrukärsakat, võta pann tulelt ja libista mandlid küpsetuspaberile jahtuma. Kui jahtunud, lõhu suuremad känkrad ja naudi!

Julgen öelda, et need mandlid on paremad kui Olde Hansa omad. Teistmoodi veidi aga mulle meeldivad rohkem. Muidugi, maitse üle ei vaielda. Aga need karamellimandlid on heaks kingiks või külakostiks, kui sa muidugi suudad end kontrollida ja vahepeal neid ära ei söö. See oht on olemas.
P.S. Kui juhulikult peaks juhtuma, et neid jätkub rohkem kui mitmeks päevaks, siis säilita õhukindlas karbis.

You may also like...

5 Responses

 1. KARDEMON says:

  mulle tundub, et siit tuli üks jõulupaki-idee sugulastele, kellele muud ei oskaks kinkida…. :)

 2. Anna-Liisa says:

  ma tean ühte inimest vähemalt, kes neid mandleid jälestab. ta müüs neid terve suve :D

 3. Kärt says:

  Hahah, noh jah see on tõesti üks mõjuv põhjus.
  Aga kinkida jah, on endalgi plaanis :)

 4. Epu says:

  Suur tänu!
  Ma olen suur fänn ja pidevalt, kui seda lõhna tunnen, mõtisklen, kuidas neid ise teha, kuid asist retsepti polnud enne näinud.
  Ma peagi proovin ka!!!

 5. Elina says:

  sisuliselt tehkse vist pralineed sama moodi, ainult pärast peenestatakse ära vms.
  ma mõned aastad tagasi tegin seda üsna sageli just nende maapähklitega. ja siis ragistasime neid ikka hoolega. ainuke miinus oli mul see, et karamell jaotus üsna ebaühtlaselt pähliktele, aga maitset see ei mõjutanud.
  muuseas, mulle raseduse ajal hakkas see “olde hansa lõhn” jubedalt vastu. muul ajal mõjus teine ikka isuäratavalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *