Õunakook, vabas vormis

Tervitame saabunud sügist ja jahedaid tuuli ühe õdusa õunakoogiga, mis valmib ilma koogivormi abita. Lihtne ja maitsev õunakook, millele kaerajahune põhi anna kergelt küpsiseliku iseloomu ja mille valmistamine on jõukohane ka peale tööpäeva. Kook sobib söömiseks lihtsalt omapäi, samas sobib talle kaaslaseks sättida üks pall vaniljejäätist.

Taigen:
50-70 g külma võid
1-2 spl külma vett
1 spl valgeveini äädikat
0,25 tl soola
1 spl demerara suhkrut
1,5 dl nisujahu
1,5 dl kaerajahu

Täidis:
400 g õunu (puhastamata kaal)
2 spl demerara suhkrut
1 tl kaneeli
100 g halvaad

Pintseldamiseks veidi piima.

Valmista taigen: sega kokku kuivained. Riivi külm või kaussi, lisa jahud ja mudi kiirelt näppude vahel ühtlaseks puruks. Lisa 1 spl vett ja äädikas ning vormi kõik ühtlaseks palliks. Kui taigen tundub liialt kuiv, lisa veel 1 spl külma vett. Aseta taignapall külmkappi tahenema kuniks puhastad õunad.
Lõigu puhastatud õunad tükkideks, lisa suhkur ja kaneel, sega. Võta külmkapist jahtunud taigen, rulli enam-vähem ümaraks ja tõsta rulli abil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Puista halvaa taignakettale ja vala õunad kõige keskele. Vajuta õunakuhi vajadusel veidi madalamaks ja vormi ääred ümber puuviljade. Pintselda taignaääred piimaga ja aseta 200°C ahju 30. minutiks küpsema. Lase koogil enne söömist umbes 30 minutit taheneda.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *