Kreemine kardemonijäätis kõrvetatud karamellpistaatsiatega

Kardemonijäätis

Suvi on täies hoos, täiesti ootamatult varakult meile saabunud. Ja mis selle vastu olla saakski? Mitte midagi. See aga tähendab, et saab välja otsida jäätisemasina ja hakata katsetama igasuguseid põnevaid maitsekombinatsioone.
Kuigi kardemon on pigem talvisem maitseaine, ei saa ma kardemonist kunagi küllalt. Ja kui sobitada kardemon jaheda ja kreemise jäätisega, mis on täis tipitud vaniljeseemneid, ei tule kuskilt otsast meelde talv. Mõnus jahutav, kreemine ja rammus suutäis, kuhu on peale raputatud karamellistatud soolakaid pistaatsiapähkleid, on lihtsalt nii hea, et liiga ootamatult saab karbitäis otsa, kuigi endaarust sa selle alles lahti tegid.

400 ml 35% koort
200 ml 2,5% piima
6 munakollast
100 g suhkrut
1 tl jahvatatud kardemoni
10 kardemonikupart
0,25 tl jahvatatud vaniljekauna

150 g puhastatud soolaseid pistaatsiapähkleid
1 tl õli
1 spl mett
0,5 tl kaneeli
0,25 tl cayenne pipart

Jäätisemassi jaoks vala piim ja koor potti, lisa suhkur, jahvatatud kardemon ja kuprad, vanilje, kuumuta madalal kuumusel. Sega kuni mass hakkab aurama. Klopi munakollased kergelt lahti. Tempereeri munamass ehk lisa niristade paar kulbitäit kuuma segu munamassi hulka, samal ajal vispeldades. Kui munad on tempereeritud, lisa see aurava jäätisesegu hulka, koguaeg segades. Sega massi, kuni see kergelt pakseneb. Lase pliidil maha jahtuda, pane peale kaas või kile ja jahuta külmkapis üleöö. Järgmisel päeval kurna sõela abil segust kuprad välja. Töötle mass vastavalt jäätisemasina juhendile jäätiseks.
Pähklite karamellistamiseks sega neile juurde õli, mesi, kaneel ja cayenne. Kuumuta ahi pöördõhu reziimil 170ºC-ni ja rösti pähkleid 5-7 minutit. Lase jahtuda ja haki jämedalt, serveeri jäätisepallidel.

Kardemonijäätis Kardemonijäätis

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *