Purjus šokolaadi-puuviljakeeks

Kook

Koostisosad

Kuula saadet:

Vaata videot:

Uskumatu, et see on Köögikultuuril juba 15. saade! Usun, et kumbki meist ei arvanud, et see aeg nii kiirelt läheb, kui septembris alustasime. On olnud hullult äge ja loodan, et teilegi on meeldinud meie napakaid jutte kuulata.
Kuna kohe on käes harras jõuluaeg ja siis on ikka tavaks rohkem maiustada kui muidu, siis mõtlesin, et teeks puuviljakeeksi. Sest sellega on selline kaval kiiks, et see keeks tahab külmkapis vähemalt nädal aega laagerduda, et olla oma parimas “vormis”. Ehk et just nüüd on paras aeg see pidune keeks hakkama panna!
Puuviljakeeksil on pikk ja viljakas (hah!) ajalugu. Juba vanad roomlased nautisid puuviljakooki, ja kui uskuda internetti siis on see maiustus levinud vähemalt 18 erinevas riigis.
Mõned aastad tagasi tekkis huvi ise see kook järgi proovida, sest pigem olin kuulnud-näinud seda filmidest, meie peres pole seda kunagi tehtud. Ja esimesest tükist alates olin müüdud! Tihke, magus, mahlane ja alkoholist läbi imbunud, see on ideaalne amps pühade ajal mõne õhtusöögi lõpetuseks või ükskõik millal maiustamiseks. Kuna siia läheb korralik kogus alkoholi, siis lastele seda ei soovita anda.

150 g kuivatatud aprikoose
150 g kuivatatud jõhvikaid
150 g kuldseid rosinaid
150 g musti ploome
3 dl rummi / viskit / portveini / konjakit / Põltsamaa Kuldset
170 g nisujahu
50 g magustamata kakaopulbrit + 2 spl
0,5 tl soodat
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
140 g võid + 2tl
200 g roosuhkrut
3 muna
1 tl vaniljeekstrakti
180 g maitsestamata jogurtit
1 apelsini koor

Loputa kuivatatud puuviljad veega, pane kaussi ja kalla üle alkoholiga. Kata toidukile ja hoia külmkapis vähemalt 24 tundi kuni nädal. Võta munad ja või umbes tund aega enne küpsetamist külmkapist välja. Vala puuviljad sõelale kuivama, hoia alles nõrguv alkohol. Valmista ette keeksivormid – võita need ja kata kakaoga. Kuumuta ahi 180°C kraadini. Sega kuivained omavahel. Vahusta suhkur ja või, lisa ükshaaval munad. Lisa jogurt, vaniljeekstrakt ja riivitud apelsinikoor, voldi segamini. Sega pool jahusegust puuviljadega, seejärel lisa need koos ülejäänud kuivainetega munasegule.
Vala segu keeksivormidesse, silu ja pane ahju. Alanda kuumus 170°C-ni ja küpseta keekse ahjus 1,5 tundi.
Lase keeksidel vormis paar tundi jahtuda, eemalda ettevaatlikult vormidest. Määri keeksipind järgijäänud alkoholiga või kui seda järgi ei jäänud, haara aga uue pudeli järgi. Mässi keeksid fooliumisse ja hoia külmkapis vähemalt nädal aega, see muutub ajaga aina paremaks. Säilib vähemalt kuu aega, kui suudad seda nii kaua hoida.

Vorm

Purjus viljad

Apelsinine

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *