Sõir

Sõir

Sõir on üks ütlemata maitsev Eesti ja Läti köögis traditsiooniline laagerdumata kohupiimajuust. Kõikidest juustudest on selle ise tegemine kõige lihtsam, pole vaja erilisi koostisosi nagu näiteks mozzarella puhul on vajalik laap. Sul on vaja vaid piima, kohupiima, mune, võid, soola ja meelepäraseid lisandeid. Mina valisin seekord lihtsad maitsed ehk küüslaugu, tilli ja peterselli.
Hea on, kui kasutad vähemalt 5% rasvasusega kohupiima, täispiima või vähemalt 3,5% rasvasusega piima. Eriliselt ilusa ja kollase värvi annavad ka vabakäigu kanade munad.

1 liiter piima
200 g kohupiima
2 muna
3 spl võid
1 tl soola
2-3 küüslauguküünt
1 spl hakitud tilli
1 spl hakitud peterselli

Kuumuta piim keemiseni, lisa kohupiim. Sega ja kuumuta, kuni kohupiim tõmbub tükki ja vedelik muutub kollakaks ja veidi läbipaistvaks. Vala kohupiimamass marli või köögipaberiga vooderdatud sõelale nõrguma 15ks minutiks.
Sulata või, riivi sisse küüslauk. Lisa juurde kohupiimamass, sega ühtlaseks. Lisa lahtiklopitud munad ja maitseained, kuumuta (kuid ära keeda) pidevalt segades 5 minutit. Pane mass toidukilega vooderdatud kaussi ja tõsta kaetuna külmkappi tahenema vähemalt 6-8ks tunniks.
Serveeri värskel leival, praemunade juurde, omleti täidisena või salatilisandiks.

Sõir

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *