Õuna-pohlapirukas

Õunapirukas pohladega

Siit pildilt küll ei paista, et tegemist oleks õunapirukaga aga ma võin teile kinnitada, et see nii on. Täiesti ebaprofessionaalselt alahindasin ma kodus olevate õunte kogust, sest tegemise käigus selgus, et neid oleks vaja vähemalt poole rohkem. Teie ärge nii tehke, olge paremini ette valmistatud ja varuge vähemalt 8 keskmist õuna selle piruka jaoks. Ma aga kiirelt võtsin kapist pohli ja täitsin pirukatühimiku nendega.

Õunapirukas sügisel on täiesti omal kohal kuigi idee see tegu ette võtta saime hoopis filmist. Filmist, mis on tehtud aastal 1999 ehk American Pie, millel on IMDBs üllatavad 7 punkti. Ilmselgelt on tegemist omaette nähtusega või siis ühe paremaga omast žanrist või vähemalt popimaga. Sellel on 4 järge, millest viimast mul alles hiljuti õnnestus osaliselt näha. Kahjuks neid minuteid oma elust ma tagasi ei saa… Ärge teie seda vaadake. Tehke parem seda kooki! Filmide halbusest vastupidiselt on see kook oma lihtsuses väga hea, kuigi tegemine võtab veidi aega.
Originaalretsept Smitten Kitchen blogist.

7,5 dl jahu
1 tl soola
2 spl suhkrut
250 g võid
8 spl külma vett

Täidis:
4 keskmist õuna
3 dl pohli
1 dl suhkrut
0,25 tl soola
1 tl kaneeli
1 munavalge

Kasuta taigna tegemiseks köögikombaini. Pane kuivained masinasse, lisa külm või tükkidena ja pulseeri see ühtlaseks. Lisa kiirelt külm vesi pulseeri mõned korrad veel aga ära töötle taigent üle, muidu ei jää see piisavalt mure. Jaga taigen kaheks võrdseks osaks ja pane vähemalt tunniks külmkappi seisma.
Vahepeal puhasta ja viiluta õunad, sega pohlade ja maitseainetega.
Võta üks taignapall kapist, rulli kahe küpsetuspaberi vahel kettaks. Pane 20-22cm koogivormi põhja nii, et taigna ääred ripuvad umbes 1 cm jagu üle ääre. Pintselda koogipõhi klopitud munavalgega ja pane vorm sügavkülma seniks, kuni rullid teise taignapalli kettaks. Pane ahi sooja 220ºC peale.
Vala täidis vormi, pane teine taignaketas peale, kinnita pirukaääred omavahel näppudega ja lõika peale mõned õhuavad. Pintselda pirukas ülejäänud munavalgega, raputa peale veidi suhkrut ja pane ahju küpsema 20ks minutiks. Seejärel alanda ahju kuumus 180ºC peale ja küpseta veel 20-25 minutit.
Võta pirukas ahjust ja lase sel jahtuda vähemalt 1 tund enne lõikamist. Mida kauem pirukas jahtuda saab, seda lihtsam seda serveerida on. Tass teed või kohvi sobib siia kõrvale suurepäraslt.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *