Kleepuvad 1-2-3-4-5 ribid

 

Kui oma burgeriarmastusest ma siin olen korduvalt rääkinud, siis tegelikult, nagu korralikule härrasmehele kohane, ei pane ma ühelegi lihale kätt ette. Kuigi me oleme ribisid proovinud ennegi erineval kombel teha, siis pole nad kuidagi jäänud õiged, hoolimata sellest kui mitu tundi nad ahjus on. Küll on liha vintske, küll kuiv. Aga kui nägin Instructable’is seda retsepti, tundus see lõpuks olema see Aasia võtmes ribi, mida otsinud oleme. Natuke uurides selgub, et tegu on klassikalise hiina retseptiga. Põhimõte on lihtne – üks osa suhkrut, kaks osa äädikat, kolm osa alkoholi, neli osa sojat, viis osa vett, 1-2-3-4-5 ja valmis. Lihtsalt see ühe osa mõõdik tuleks võtta vastavalt liha kogusele, milleks kasutasime seekord pool 3/4 cup’i. Kuna ma olen matemaatikas väga nõrk, ärge küsige kui palju see on, aga meie 700g liha kohta tundus isegi natuke liiga palju, oleks nõks vähem võinud olla. Originaalretseptis on ka miski “tume äädikas” ja  hiina söögivein, aga need sai asendatud balsamico ja odava poolmagusa veiniga, aga ilmselt ploomivein sobiks ideaalselt, või isegi tume õlu. Kuigi maitselt super, siis oleks vabalt võinud isegi peoga ingverit ja tšillit lisada, aga jäägu see järgmiseks korraks. Igatahes on tulemuseks üks parimaid sealihasööke mida me üleüldse kunagi teinud oleme.

Ribid:
Kulinaarset ribi või ribiliha
1 osa suhkrut
2 osa balsamico äädikat
3 osa magusamat valget veini

4 osa sojakastet
5 osa vett
vajadusel teelusikatäis maisitärklist

Salat:
2 maisitõlvikut
2 punast sibulat
kurki
tšilliõli

Lõika ribid lahti, pane potti või wok-panni, lisa vastavalt liha kogusele 1 osa suhkrut, 2 osa balsamicot, 3 osa veini, 4 osa sojakastet ja 5 osa vett. Lase kõrgel tulel keema, seejärel kata kaane või fooliumiga ja lase madalal kuumusel haududa ca 30-40 minutit. Kui pärast seda aega tundub, et vedelikku on potis liiga palju, võta kaas maha ja lase kõrgemal tulel veidi maha keeda, või lisa natuke külmas vees segatud maisitärklist, et kastet paksendada. Ole aga ettevaatlik, et kaste liiga maha ei keeks ja põhja kõrbeks.

Kui ribid peaaegu valmis, grilli maisitõlvikud grillpannil, grillil või gaasipliidi tulel ning lõika mais kaussi lahti. Lõika sibul ja kurk õhukeseks või viiluta mandoliinil, sega maisiga kokku ja lisa chiliõli või natuke oliiviõli ja chilihelbeid ja soola. Sega.

You may also like...

2 Responses

  1. vernanda says:

    see kõlab nagu üks väga hea mõte, teeme järgi

  2. oks says:

    Ooooo. OOOOOOO. Kuule, see retsept läheb küll taaskasutusse :P
    Sojakastet oli vaid tilk järgi, niiet asendasin Worchesteri ja törtsu Santa Maria American BBQ Hickory kastmega (arvan, et see suitsune mekk andis nii mõnegi plussi roa hinnangule juurde lõppude lõpuks).
    Kodus oli vaid kuiva valget veini, niiet see läks sisse koos lusikatäie suhkruga.
    30-40 minutist jäi meil täiega väheks (kastet sai ka nii palju, et poti sisu nägi mul rohkem supi moodi välja) – võimalik, et koostisosade väljavahetatuse tõttu, niiet hautasin minutipealt 2 tunni jooksul (+2 loorberilehte ja 2 purukslöödud küüslauguküünt) parajalt pehmeks ja siiiiis läks sisse nats maisitärklist, mis kogu seda üle mitme korruse lõhnavat ja silmi kipitavat asja lihtsalt jumalikuks muutis.

    Endale siis reminderiks proportsioonide kohapealt: 2 pakki ribisid (1400g) + 100ml per osa on umbes poole jagu liiga palju. Vabalt oleks võinud poole või vähemalt kolmandiku võrra vähemaga leppida.
    Ja teinekord vb viskan mõnel hommikul kogu selle kupatuse slow cookerisse ja nii tööpäevaks hauduma.

    Sänks :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *