Vasikas kukeseentega

Käisime nädalavahetusel alles nüüd esimest korda (häbi meile) Telliskivis kirbuturul, saime positiivse kogemuse osaliseks. Samas sain ka Peipsi sibulat, küüslauku ja Põltsamaa tomatit. Pluss veel mõned kõrvarõngad, mis on veel üks mu tõsiseid nõrkusi. Ja siis hüppasime korra läbi ka Balti jaama turult, mis on veel täis igasugust head kraami. Aga ilmselt mitte kauaks. Nii et tuleb viimast võtta. Sealt haarasime kukeseeni ja lihasaalist ühe toreda vasika abatüki.

300-400 gr vasika abatükk
2 suuremat sibulat
250 gr kukeseeni
2 küüslauguküünt
1 spl võid
oliiviõli
200 ml 35% rõõska koort
200 ml valget veini

Kõrvale:
200 gr rohelisi herneid

Lõigu sibul ketasteks, laota ahjuvormi põhja. Pane sibulate peale soolaga hõõrutud lihatükk. Nüüd viiluta küüslauk, hauta madalal tulel mõni minut. Lisa puhastatud ja tükeldatud kukeseened, prae seentest enamus vedelik välja. Vala seentele peale vein ja koor (jäta üks väike tilk koort hernestele), maitsesta soolaga. Kuumuta mõni minut veel ja vala kaste lihale. Pista liha 180℃ ahju ja küpseta 40 min. Peale ahjust võtmist lase lihal jahtuda 10-15 min, enne kui lahti lõikad.
Keeda herneid mõni minut, kurna. Pressi pudrunuiaga puruks ja klopi sisse allesjäänud tilk koort. Nii jääb veidi rustikaalsem ja tükilisem püree.

Liha peaks kindlasti seest natuke roosakas jääma, siis on hea mahlane. Kujutan ette, et kastmesse sobiks väga hästi ka puravikud aga neid kahjuks polnud kuskilt võtta. See aasta polegi saanud puravikke, samas ma pole ka mingi eriline seenelkäija.
Aga see on selline natuke preemiahõnguline nauding veidi erilistemateks puhkudeks. Nagu näiteks laupäev või reede või armsa inimese seltskond. Või midagi sarnast. Igal ühel omad põhjused millegi üle rõõmu tunda.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *