Pitsa

Mitte pitsapirukas!
On vist maitse küsimus, milline pitsa kellelegi just meeldib. Kas paksu põhjaga ja rikkaliku täidisega või õhukese krõbeda põhjaga, vähese kuid maitsva kattega. Mulle tegelikult meeldivad mõlemad, sõltuvalt tujust ja ilmast ja millest kõigest veel. Mu ema ettekujutus pitsast on selline paksu ja koheva põhjaga ja täidist peal niipalju, et roog lausa mitme sentimeetri paksune on. Kuigi sellise võib raudselt pirukaks liigutada. Aga noh, igaühele oma.
Ma päris nii õhukese põhjaga varem polegi teinud aga ega ei kahetse kindlasti. Taigna retsepti natuke kombineerisin jälle siit ja sealt, Pillelt ja sõbrannalt Oxxilt. Ja loomulikult on kohustuslik pitsajuust see üks ja ainus – mozzarella!

Sellest kogusest saab kahe pitsa jagu tainast.
2,5dl käesooja vett
2 tl kuivpärmi
0,5 tl soola
2 spl oliiviõli
1 spl punet
5,5-6 dl nisujahu

Tomatikastmeks:
1 prk purustatud tomateid
2 spl tomatipüreed
soola, punet
1 tl suhkrut

Sega soe vesi, pärm ja pool jahust. Sega hästi korralikult, et taignasse jahuklimpe ei jääks. Lisa õli, sool, pune ja järkhaaval jahu. Tõsta sooja kohta kerkima 30-45 minutiks. Kui kerkinud, jaga taigen kaheks, rulli ümaraks õhukeseks kettaks. Laota peale tomatikaste ja meelepärane lisand (oliivid, salaami, grillkana vms.) ja juust. Lisaneid ei ole mõttekas palju panna kuna siis ei küpse põhi ära ja võib nätskeks jääda. Küpseta eelkuumutatud ahjus (225-250°C, kindlasti eelkuumutatud!) 15-20 min.

Krõmps ja värske, suu ja kõht maitset täis. Tegemine läheb tegelikult väga kiirelt kuigi esmapilgul tundub, et pärmiga mässamine on liiga tülikas. See on seda väärt!

You may also like...

1 Response

  1. June 4, 2011

    […] süsivesikud! Pitsataigen ja kaste juba varasemast postitusest, ühel pitsal katteks hiidkrevetid, kalmaar, sinimerekarbid, peekon ja teisel salaami, chorizo, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *