Meepiparkoogid

On tagumine aeg teha valmis üks korralik ports piparkoogitainast, et see paariks päevaks külmkappi maitsestuma panna. Kohe on ju jõulud käes! Nagu see aeg ikka iga aasta tuleb, täiesti märkamatult ja ootamatult. Alles oli ju jaanipäev? Ja ega ilmgi mingit erilist härdust ja hardust ei tekita. Nojah, ega’s midagi, otsime oma tulukesed ja jõulukaunistused välja, ajame piparkoogivormid kuumaks ja kujutame ette, et akna taga on päris talveilm, lume ja miinuskraadidega.

250 g mett
170 g muscovado suhkrut
1,5 sl jahvatatud kaneeli
2 tl jahvatatud nelki
1,5 sl jahvatatud kardemoni
1 tl ingveripulbrit
2 tl pomerantsi
250 g võid
2 muna
400 g nisujahu
200 g rukkijahu
2 tl söögisoodat

Kuumuta potis mesi, lisa jahvatatud maitseained ja kuumuta paar minutit. Tõsta pott tulelt ning sega juurde tükeldatud või ja suhkur. Sega, kuni või on sulanud, lase jahtuda umbes pool tundi.
Lisa kloppides ükshaaval munad. Sega söögisooda jahuga ja lisa vähehaaval mee-või-munasegule. Sega tainas hoolega läbi ja paki kilesse (tainas peab olema pehmem, jahedas muutub kõvaks). Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus.
Enne küpsetamist võta soovitud kogus tainast umbes tunniks ajaks toatemperatuurile soojenema. Rulli tainas jahusel laual paari millimeetri paksuseks ja lõika vormidega soovitud kujundid, tõsta ahjuplaadile. Küpseta 180°C ahjus 6-9 minutit.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *