Sidrunibesee

Kui Nami-Nami foorumis läks käima Kokkame koos ürituse pilootosa ehk Pavlova koogi küpsetamine, mõtlesin ma, et ahvatlev küll aga nii magus ja terve suur kook ja kes selle ära sööb ja kindlasti on seda keeruline teha (kindlad temperatuurid küpsetamisel ja üldse pikk küpsetamise aeg) ja nii palju võimalusi midagi kihva keerata ja .. vabandusi mul igastahes jätkus. Möödus mingi aeg ja vaatasin kõikide nende usinate küpsetajate kooke seal ja .. siis oli vaja mul teha üks key-lime pie. Ja munavalged jäid üle. Ja siis ma tegin neist beseed. Mitte koogi, vaid küpsised. Kui teine ports ahjus oli, siis tuli mul meelde, et järgmisel päeval lähme ju külla, oleks ikkagi võinud koogi teha. Siis oli juba muidugi hilja.
Aga! Need beseed maitsesid oivaliselt. 2 plaaditäit sõime kolme peale ära umbes poole tunniga. Jah, ma ei liialda. Umbes 30 minutit. Mulle on lapsest saati besee maitsenud aga selle ise tegemine on tundunud alati nii üle jõu käiv ettevõtmine, mille ma nüüd kummutasin iseenda jaoks (ma ei teagi, kas see on kahjuks või õnneks). Kes selle eelarvamuse küüsis veel vaevleb, proovige ikkagi ära teha ja luban, et te ei kahetse.
Retsept on nagu ikka, Nami-Namist, sisuliselt on tegemist Nigella variandiga, kus küpsetis jääb seest pehmeks. Vähendasin natuke suhkru kogust, sest esimesel korral jäid küpsised minu jaoks liig magusaks. Ja omalt poolt lisasin ka tilga sidrunimahla, et oleks veidi hapukat maitset.
PS! Sellest kogusest tuleb 1 plaaditäis!

2 munavalget
pool näputäit soola
1 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
1 tl maisitärklist
2 spl sidrunimahla
0,5 tl valget veiniäädikat

Valusta munavalged ja sool pooleldi, lisa suhkur kolmes osas, kogu aeg vahustades kuni vaht on tugev ja läikiv. Sõelu sisse tärklis, sega ettevaatlikult juurde äädikas ja sidrunimahl. Kuumuta ahi 170°C. Pane supilusika (või väiksemad kui soovid) suurused pätsikesed küpsetuspaberile ja pista ahju ning alanda kuumust 130-140°C-ni. Küpseta umbes 30-35 min, lülita ahi välja, jäta uks praokile ja lase ahjus jahtuda vähemalt 30 min, kauem on parem.

You may also like...

1 Response

  1. k2q says:

    Nii hea!
    Tegin omalegi pannitäie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *