Pikkpoiss

Kas pole mitte tore vaatepilt? See on tegelikult kopeeritud idee (varastatud on nii kole sõna) kuulsast GoodFoodist kuulsalt Gordon Ramsaylt. Kui ma seda retsepti jõulueelses numbris nägin, mõtlesin ma “Oh!” Kui PeZ seda pilti jõulueelses numbris nägi, ütles ta “Oh!” Nii et see läks mõttes kohe “Vaja teha” nimekirja. Vahepeal oli mõte, et kellelegi jõuludeks kaasa teha aga siis läks natuke liiga kiireks ja kuidagi ei jõudnud. Aga sellest pole midagi, sest seda poleks siis jaksanudki nautida.

500 gr veise või seguhakkliha
1 sibul
1 spl peenelt hakitud jalopenot
150 gr suitsupeekonit
soola, pipart
3 muna

Keeda mune 7,5 minutit, jahuta. Sega omavahel kõik ülejäänud ained, sibul haki nii peenelt kui võimalik, peekonit ära enne prae. Vooderda vorm põhjast ja natuke äärtest seguga, tee põhja näppudega munadele sobiv süvend. Asete kooritud munad süvendisse, tihedalt teineteise vastu, riputa munadele veidi soola. Lisa ülejäänud lihasega, mätsi tihedalt vormi. Küpseta keskmisel kuumusel ahjus 30-50 min. Lõika võimalikult terava noaga, et muna sees katki ei läheks.

Nagu pildilt näha, sõime seda taaskord “rohuhunnikuga” aga heast kastmest ei ütleks see roog ilmselt küll ära. Selline peosöök, vau-effektiga, hea valmistada sugulaste või muude inimeste küllatulekuks, kellele tahaks näidata, et oh, ma oskan ilgelt keerulisi sööke teha kuigi tegelikult on see jube lihtne. Suitsupeekon annab mõnusa maitse, pehmema poisi saad, kui kasutad seguhakkliha. Järgmine kord proovin seda taignas teha, nagu originaalretseptis.

You may also like...

3 Responses

  1. Evelin says:

    sarnast munaga pikkpoissi mõtlesin esimest korda teha juba – ohhooo – mitu aastat tagasi. tookord jäi vist silma nimetuse ‘šoti munad’ all. hiljem avastasin, et paljude eestlaste jaoks on see hoopis ‘päevalill’ ning ema valgustas mind, et ‘ära seda küll tee, sdd oli mingil ajal tüüpiline külmlauatoit, ei taha’. tappis mu motivatsiooni, noh! Sinu pikkpoiss näeb aga mõnusalt mahlane ja muna seal sees jube päikseline välja, et peaks kõigi kiuste siiski ka ära katsetama:)

  2. Kärt says:

    veider, ma pole seda küll kunagi näinud “vanasti külmal laual”. a ütle emale, et uus põlvkond on peale kasvanud, kellel on kasutada ka maitseained :P

  3. aurora says:

    olen 31 ja mäletan väga hästi vana aja külmlaual “päevalille”, isegi seda tänapäeval üsna sageli valmistanud. Küll aga olen hakklihast muna ümber vorminud pallikese ja siis valminult ja jahutatult sektoriteks lõiganud

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *