Hernesupp

Päris isetehtud hernesuppi sain ma viimati vist lapsepõlves. Siis vist, kui ma päris pisike veel olin. Ma arvan vähemalt, ega ma päris täpselt ei mäleta ka. Eks vahepeal olen pattu teinud ka, häda korral ka seda va purgisuppi söödud aga.. Tuli isu ise teha. Ära proovida. Eriti peale seda, kui üks töökaaslane mainis, et oli saanud eriti häid suitsuribisid Lõunakeskusest eelmine nädal. Läksin ka sinna, tõin endale ka. Muidugi, kuna pole ammu turul käinud siis ei suutnud liha kilo hindasid ära imestada (veidralt odav).

2,5 dl kuivatatud kooritud herneid
pool kilo suitsuribi
1 suurem sibul
1 keskmine porgand
vett

Pane herned eelneval õhtul likku, vett võiks olla vähemalt 3/4 võrra rohkem. Järgmisel päeval keeda madalal tulel kõigepealt ribi ca. 20 min vees, loputa herned ja lisa keedusele. Koori sibul ja pane see tervena supi sisse. Lase madalal tulel haududa 45 min, lisa riivitud porgand ja keeda veel umbes 15 min. Eemalda ribi supist, puhasta lihast ja pane supi sisse tagasi. Võta supist välja sibul. Lisa niipalju vett, kui vedelat suppi tahad ja maitsesta soolaga.

Selle supi valmistamine on tõeliselt lihtne. Ajaliselt ehk mitte kõige kiirem just, aga mis siis. Sest maitseb tõeliselt hästi. Oluline on, et liha oleks kindlasti suitsuliha, minumeelest annab see niivõrd hea maitse. Ja lõhna.

You may also like...

6 Responses

 1. Evelin says:

  Naljakas. Minu jaoks on õõvastav lugeda, kui keegi hernesuppi niivõrd kiidab:D Ütleme nii,et…hea, et veel kruupe sees ei ole!:D

  Okeiokei, sellise väikese puuduse nagu seda on hernesupiarmastus, võin ma sulle ju andeks anda. Kõik muu mulle sobib!:)

 2. Anna-Liisa says:

  see on mul ka üks vaieldamatu lemmiksupp, aga pole veel ise julenud katsetada. tundub ületamatult raske :P

 3. Kärt says:

  Mulle tundus ka. Aga tegelikult ei ole üldse! Ausõna :))

 4. Leelo M. Umbsaar says:

  väga armas asi. ikkagi nostalgia ;)

  meil siin pole millegipärast üldse konservherneid saada. kui valmistasin Eesti stiilis jõululauda ette (et siis keedetud keele juurde), otsisin kõik kohad läbi ja isegi Carrefouri; no ei leia..

  jõuludeks aga tulid eritellimusel tehtud, otse Prantsusmaalt ;) naljakas.

  hiinlased armastavad herneid roheliste lestadena valmistada õlis pearoaks, ning magustoidus supina muude kaunviljade juurde!

 5. Elina says:

  Ka mul tuli paar nädalat tagasi täiesti ootamatult isu hernesupi järele, tõesti hea ja lihtne keeta ja pane mis sisse tahad, ikka tuleb välja. Otsisin poest aga spetsiaalseid rohelise (poolikuid) kuivatatud herneid, nendega on supi välimus vähe parem kui kollastega.

 6. merle says:

  Mina olen hernesuppi selle valmimise lõpufaasis lisanud küüslauku. Väga hea maitse saab!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *