Šokolaadi-kohupiimatäidisega keerusai


Tänane külm päev oli lausa loodud küpsetamiseks. Need kauaoodatud miinuskraadid õues kohe palusid, et köögis ahi sisse lülitataks ja seal midagi maitsvat valmis küpsetataks. Et sõtkutaks valmis üks sile ja siidine pärmitaigen, valmistataks tummiselt šokolaadine täidis, et need kaks omavahel ühendada.
Selle saia puhul meeldib mulle muidugi ka selle ahvatlev ja lopsakas välimus. Mulle kohe sobib pärmitaignaga mässamine, see õnnestub mul peaaegu alati ja võimalused erinevate täidiste jaoks on loendamatud.

Pärmitaigen2,5 dl piima
50 g võid
1 apelsini riivitud koor
25 g värsket pärmi
1 suur muna
0,75 dl suhkrut
0,25 tl soola
1 tl kardemoni
8 dl nisujahu

Täidis
200 g 5% kohupiima
100 g tumedat šokolaadi (vähemalt 70% kakaosisaldusega)
3 spl suhkrut
3 tl mõrudat kakaod
50 g võid

Määrimiseks piima ja kaunistuseks mandlilaaste

Valmista pärmitaigen: sulata või ja vala piim sooja või hulka. Katsu, et segu oleks käesoe. Hõõru pärm ja suhkur omavahel, vala hulka käesoe piima-või segu. Riivi juurde apelsinikoor, lisa sool, muna ja kardemon. Klopi läbi ja lisa pool jahust, sega ning lisa ülejäänud jahu. Sõtku tainast kuniks see enam käe külge ei kleepu ja on mõnusalt vetruv, umbes 10 minutit. Pane taignapall kaussi, kata rätiku või toidukilega ja tõsta sooja kohta tunniks ajaks kerkima.
Vahetult enne taigna valmimist valmista täidis. Sega omavahel kohupiim, kakao ja suhkur. Sulata või ja šokolaad, lisa see kohupiimale ja sega ühtlaseks.
Rulli pärmitaigen ristküliku kujuliseks, määri täidis äärest ääreni taignale ja keera rulli. Lõika rull pooleks, jäta ühest otsas 1 cm jagu lahti lõikamata. Tõsta lahtilõigatud taignapoolrullid ettevaatlikult üle üksteise palmikusse. Võita pikk keeksivorm ja tõsta saiapalmik vormi. Määri piimaga ja kaunista mandlilaastudega. Küpseta 35-40 minutit 180ºC ahjuks. Enne vormist välja võtmist lase saial jahtuda umbes 15 minutit.

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *