Falafelid

Falafel!

Falafel on saanud tuttavaks paljudele, kes on käinud erinevatel asumipäevadel, näiteks Uue Maailma Päevadel ja Tallinnas Telliskivis korraldataval Tänavatoidufestivalil. Või siis mõnes restoranis, ka sinna on see väike krõbe pallike pugenud. Paljude taimetoitlaste lemmik ja tihtipeale ainus valik burgerite seas on kindlasti meeltmööda ka lihasõpradele. Falafel on tehtud kikerhernestest ja põhimõtteliselt on tegu fritüüritud hummusega kuigi loomulikult on selle tekstuur hoopis teistsugune.
Eks iga koka falafel on veidi erinev teisest, mille tõttu ei tohiks arvamust kujundada vaid ühte (ja viletsat) falafelirooga proovinuna. See oli ka üks eesmärke, miks me Eevaga otsustasime seekord falafeliteo ette võtta. Kuna Eeval oli eelnev söömiskogemus pigem nigel ja rohkem pole soovi olnud seda kuskil mujal proovida, pidin selle tegemise ise ette võtma.
Üldiselt soovitatakse falafeliteoks võtta kuivatatud kikerherned, need leotada ja ise keeta. Sellistest kikerhernestest tehtud falafelid on kindlasti rohkem krõbedama tekstuuriga. Mina läksin mööda otseteed ja võtsin konservkikerherned kasutusele. Tekstuur sai parajalt mure aga pehme. Taigna valmistamiseks on paraku vaja köögikombaini, sauseguriga tehes muutub mass liiga ühtlaseks ja pallikesi pole võimalik vormida.
Ka küpsetamise osas on mitmeid variante. Originaalis valmistatakse neid fritüüris, neid saab praadida ka pannil ja kes soovib jälgida saledamat joont, võib pallikesed küpsetada ahjus. Viimase meetodi puhul ei jää pallid kuigi krõbedad, maitsvad aga sellegipoolest. Mina praadisin neid pannil, kasutades selleks viinamarjaseemneõli. Sel õlil on kõrge kuumataluvus ja neutraalne maitse.
Serveeri falafelit pita leiva sees või wrapis, mis on kõige mõnusam ja mugavam viis nende söömiseks. Salati võib valmistada tomatist-kurgist, kapsast, lisaks veidi vürtsikaid pipraid, marineeritud sibulat või paprikat. Meie sõime seekord lihtsa salatiga.

Falafelid:
2 purki konserveeritud kikerherneid
2 keskmist mugulsibulat
6 küüslauguküünt
suur peotäis värsket peterselli
suur peotäis värsket koriandrit
1,5 tl soola
2 tl vürtsköömneid
0,5 tl tšillihelbeid (vürtsikamate jaoks lisa 1 tl)
2 tl küpsetuspulbrit
1 spl tahinit
2 spl sidrunimahla
1 dl jahu (nt. täistera nisu, speltanisu, kikerherne vm maheda maitsega jahu)
praadimiseks viinamarjaseemneõli

Kaste:
1 avokaado
1 dl maitsestamata kreeka jogurtit
1 spl tahinit
1 tl soola
1 spl sidrunimahla

Puhasta sibulad ja küüslaugud, töötle köögikombainis peeneks. Kalla mass kombainist välja. Kurna kikerherned, lisa kõik ülejäänud koostisosad ja töötle “Pulse” meetodit kasutades mass selliseks, et kikerherned ei oleks ühtlaselt püreeritud vaid veidi koreda tekstuuriga. Lisa sibula-küüslaugumass ja pulseeri taigen ühtlaseks.
Vormi mass pallideks, praadimisel võid vajutada need veidi lapikuks. Kuumuta pann ja õli kuumaks, prae falafelid mõlemalt poolt kuldpruuniks.
Kastme jaoks püreeri kõik koostisosad. Sega see salati hulka või pane wrapi vahele koos falafelite ja muu värske salatikraamiga.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *