Kohvi-metsapähkli küpsised

 

Ma ei kahelnud hetkekski, kui Dagris ilmutas oma blogis üleskutse ka sel aasta küpsisevahetuses osaleda. Hea ettekääne huvitavate retseptide otsimiseks, katsetamiseks ja maitsmiseks.
Retsepti, mille ma esialgu leidsin, tuli esimene katsetus välja peaaegu hästi ja kuna mulle need tõeliselt maitsesid, siis olin otsustanud, et need küpsised teengi aga kindlasti tuleb teine laar ilusam ja parem. Vale! Teine ettevõtmine ehk siis saatmisele mõeldud küpsised olid nagu öö ja päev võrreldes selle pildiga, mis originaalretsepti juures oli. Otsustasin neid mitte saata, viisime mõlemad koledad (aga hoolimata sellest väga maitsvad) töökaaslastele maiustada (3 plaaditäit küpsiseid kahekesi ära süüa pole just kõige lihtsam ettevõtmine) ja ma sukeldusin uuesti internetti.
Leidsin üsna kiirelt välimuselt suhteliselt tagasihoidlikud aga väga isuäratavate koostisosadega küpsised. Kellele siis ei maitseks kohv ja metsapähklid? Peale pakkide ärasaatmist turgatas mul pähe, et äkki on keegi pähklitele allergiline? Aga siis oli juba hilja ja ma lohutasin end sellega, et õnneks pole meil veel tegemist USA, UK või Soome elanikega, kes kogu maailma söökidele allergilised on.
Mulle endale väga maitsesid need küpsised, kohvi ja metsapähklite maitse on kokku loodud ja fariinisuhkur annab mõnusa karamellise meki. Värskelt on küpsised pehmed ja veidi nätsked, jahtudes muutuvad krõbedaks. Kui soovid, et jahtudes oleksid küpsised ikka veidi pehmed, küpseta neid paar minutit vähem.
Retsept on pärit Shutterbean blogist.

4,8 dl nisujahu
1 tl söögisoodat
1 tl soola
220 gr toasooja võid
2,4 dl valget suhkrut
1,2 dl fariinisuhkrut
2 suurt muna
3 spl lahustuvat kohvi
5 dl röstitud ja kooritud metsapähkleid

Kõigepealt rösti metsapähklid pannil.  Kuumuta neid umbes 15-20 minutit, liigutades pähkleid aeg-ajalt. Vala pähklid pannilt kuiva ja puhtasse köögirätikusse, mässi neile rätik peale ja lase veidi jahtuda, umbes 10 minutit. Mudi pähkleid läbi rätiku, et koortest lahti saada. Kõik ei tule ära ja ei peagi tulema. Haki pähklid jämedalt.
Sega omavahel jahu, sool ja söögisooda. Vahusta toasoe või suhkrutega, lisa ükshaaval munad. Lisa kohvipulber ja vahusta kuni see on ühtlaselt taignasse segunenud. Lisa jahusegu ja pähklid, sega spaatliga taigen ühtlaseks.
Moodusta taignast pallid (umbes 1 spl jagu tainast ühe küpsise kohta) ja jäta neil küpsetusplaadil umbes 7cm suurused vahed, sest küpsised vajuvad küpsedes üsna lapikuks. Küpseta 180°C ahjus 13-15 minutit. Minul tuli sellest taignakoguses 50 küpsist.

 

Minuni on tänaseni jõudnud kaks maitsvat saadetist, Dagriselt ja teise paki autorit ei ole ma kahjuks suutnud tuvastada. Anna endast märku! Ja loodan ka, et kolmas pakk jõuab ka lähipäevadel minuni.

 

You may also like...

2 Responses

  1. Silja says:

    minult on need teised. omastarust panin sildikese ka ikka juurde. loodan, et maitsesid. ilusat jõuluaega!

  2. Kärt says:

    Oi Silja, nii tore! Mul vist jäi see sildike kuidagi kahe silma vahele vist. Maitsvad aitähhid veelkord :)

Leave a Reply to Kärt Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *