Aurutatud saiad

 

 

Aurutatud saiad ehk baozi on pärit Hiinast ja tegemist on siis täidetud pärmitaignast saiakestega, mis on küpsetatud aurutades. Retsept jäi ette The Kitchnis ja oligi põhjus üle väga pika aja bambusauruti kapinurgast välja otsida.
Taigna valmistamine nõuab üksjagu käterammu, sest on üsna jäik ja seda tuleb pikalt sõtkuda, et saavutada soovitud ühtlane ja elastne konsistents. Esialgu tundub, et nii vähe vedelikku küll kõike seda jahu kokku ei seo aga järjekindlalt sõtkudes see siiski juhtub. Vajadusel võib vett lisada taignasse nii, et teed kraani all käed lihtsalt märjaks ja sõtkud järjekindlalt edasi. Taigen peabki olema pigem tugevam ja sitkem kui tavaline pehme pärmitainas, pigem meenutab see pelmeenitainast. Peale 3-tunnist kerkimist on lihtne taigen ketasteks voolida ja täidis sisse peita.
Saiakesed on värskelt erakordselt pehmed ja aromaatsed, parimad kindlasti kohe süües. Järgmisel päeval sõime neid ilma soojendamata aga soovitaksin kindlasti võimalusel korraks uuesti aurutist läbi lasta, et sai uuesti pehmeks muutuks.
Antud kogusest tuleb 16 suurt pätsikest, vähemalt 4-5 inimese ports. Kui taigna sõtkumise ja kerkimise aeg kõrvale jätta, siis valmivad nad üsna kiirelt ja on hea idee, mida külalistele pakkuda.

1 spl kuivpärmi
2,5 dl sooja vett, või veidi rohkem (aga mitte rohkem kui 0,5 dl)
9,5 dl nisujahu
2 spl suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola

Täidiseks:
250 gr delikatesshakkliha (siga)
1 dl peenelt hakitud hiina kapsast
1 dl hakitud rohelist sibulat
2 spl sojakastet
1 tl seesamiõli
1 tl riisiäädikat

Kaste:
1 dl sojakastet
1 spl seesamiõli
1 tl riisiäädikat
1 tl vedelat mett

Taigna jaoks sega kuivained ja lisa soe vesi. Sega kausis enam-vähem läbi ja kalla ühtlasele pinnale, kus sul on mugav sõtkuda. Töötle taignamassi järjekindlalt, vajadusel käsi märjaks tehes. Sõtku tainast kuskil tubli 15 minutit. Selleks ajaks peaks taignapall olema ühtlane ja vetruv. Tõsta kaussi tagasi, kata niiske rätiku või toidukilega ja lase soojas kohas kerkida 3 tundi.
Vahepeal valmista täidis: sega kõik koostisosad kokku ja tõsta külmkappi maitsestuma.
Lõika küpsetuspaberist 16 umbes 10x10cm suurused tükid ja õlita kergelt. Kui taigen on kerkinud, võta ta kausist välja, jaota 16-ks võrdseks osaks. Rulli iga tükk ümaraks, keskelt taigna osa paksemaks jättes ja äärtest õhemaks rullides. Täida 1 spl täidisega, näpi kokku ja aseta küpsetuspaberile. Lase pätsidel umbes 15 minutit enne aurutamist seista. Aseta saiad aurutisse ja auruta umbes 13 minutit. Söö kohe, kastes saiakesi kastmesse.

You may also like...

4 Responses

  1. Zoozi says:

    Ma olen alati kartnud nende tegemist, ei teagi miks. Bambusauruti on olemas, niiet peaks baozide valmistamise ette võtma :)

  2. Kärt says:

    Pole vaja karta, see pole üldse nii hull kui tundub. See taigna tegemine on kõige raskem osa ja tegelikult pole ka see keeruline :)

  3. Mell says:

    Kas auruti tuleb panna kuuma vee sisse või kohale? ja kas vesi peab keema või piisav lihtsalt kuumast veest? :)

  4. Kärt says:

    Mell, auruti tuleb panna vee kohale ja kindlasti peaks see keema mulinal :)

Leave a Reply to Mell Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *