Rootsi lihapallid

Olles praegu jõulueel, ei ole mulle jõuluootuse tunnet veel peale tulnud. Enamus kinkegi on ostmata, “oma jõuluõhtu” menüü planeerimata, söödavad kingid välja valimata. Ehk siis minu jaoks on detsember tulnud väga kiirelt ja kui arvestada, et jõulud on juba peaaegu nädala pärast siis… on mul üsna kiired ajad ees.
Ei ole ka üldse jõulusööke valmistanud, kui välja arvata kaks jõulukeeksi, mis ma külmkappi tõmbama panin. Ei verivorste ega hapukapsaid, piparkookegi olen söönud vaid näpuotsaga. Jõulusööke pole põhjusega teinud, et end päris jõuluajaks mitte ära väsitada neist, kuigi hapukapsa isu (eriti just selle õllese) on mul praegugi.
Küll aga on just nendes lihapallidest sorts jõulumaitseid sees. Nii irooniline kui see ka pole, siis nende rootsi lihapallide retsepti leidsin ma hoopis USA retseptilehelt Simply Recipes. Natuke netis sobramist ja retsepte “rootsi lihapallid” on täpselt nii palju, kui kokkasid. Kes maitsestab tilliga, kes vürtsköömnega, kes vaid musta pipraga. Mulle tundub kõige põnevam just see variant.

1 sibul
2 spl võid
4-5 spl riivsaia
2 muna
450 gr seahakkliha
650 gr veisehakkliha
2 tl soola
1 tl värskelt jahvatatud muskaatpähklit
1 tl jahvatatud kardemoni
2 tl jahvatatud musta pipart

Kastmeks:
3 spl võid
4-5 spl jahu
1 liiter puljongit
2-4 spl hapukoort
soola
pohlasalatit

Haki sibul ja prae veidi 1 spl võis, lisa kaussi, kus hakkad lihasegu valmistama. Lisa kaussi riivsai, hakkliha, munad, sool ja teised maitseained. Mudi lihasegu kätega ühtlaseks. Sulata pannil teine spl võid, pruunista lihapallid mitmes osas, tõsta kõrvale. Pann võiks olla pigem keskmisel kuumusel, et seal olev või ja rasv kärssama ei hakkaks. Ära prae lihapalle valmimiseni.
Kui oled kõik lihapallid pruunistanud, lisa pannil olevale rasvainele veel võid, sulata ja siis jahu, sega ühtlaseks ja lase paar minutit pannil kuumeneda. Lisa järk-järgult puljong, vaikselt kastet liigutades ja ühtlaseks segades. Lase kastmel veidi keeda kuni see ühtlaseks ja kreemjaks muutub. Lisa kastmesse kõik lihapallid ja lase kogu pannitäiel vaiksel kuumusel keeda umbes 10 minutit. Siis eemalda lihapallid kastmest, sega juurde hapukoor ja tõsta tulelt. Serveeri pohlasalatiga ja kartuli- või mõne muu köögiviljapüreega.

Meile maitsesid väga! Kindlasti edaspidi jääme nende maitseainete juurde lihapalle maitsestades ja pohlasalat on siia ideaalne lisand. Ja toredalt värviline ka.

You may also like...

2 Responses

  1. kärt says:

    paluks nende keekside retsepti ka mis külmkapis tõmbamas on:)

Leave a Reply to Kärt Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *