Pavlova

Paar päeva tagasi oli mul sünnipäev! Ja ma sain imetorde kingituse – tumerohelise jalgratta Jopo. Nii tore on rattaga sõita! Käisin eile päeval nö. testisõidul ja mugavamat ratast on raske ette kujutada. Ja see jalgrattagasõitmisetunne! Mh!
Aga. Sünnipäeva puhuks võtsin julguse kokku ja tegin lõpuks lõpuks lõpuks enda rõõmuks oma esimese pavlova koogi. Ma armastan beseed, juba lapsest saati (nagu ka rummikooki) ja emal polnud kunagi kondiitripoes küsimust, mida mulle osta, sest ma alati tahtsin kas beseed või rummikooki.
Aga ma millegipärast ei julgenud pavlovat varem teha. Nägin isegi pool ööd õudusunenägusid sellest, kuidas ma midagi valesti teen, unustan tärklise lisamata ja siis ei ole enam aega, et uut kooki teha, kui külalised saabuvad. Mõtlesin veel unes, et kuidas pagana moodi ma nii lihtsat asja ei suuda teha, retsept on ju ees olemas! Õnneks reaalses elus midagi sarnast ei juhtunud ning kook õnnestus suurepäraselt. Välja arvatud see, et väheks jäi. Retsept otse Nami-Namist.

4 munavalget
noaotsatäis soola
250 g suhkrut
2 tl maisitärklist
paar tilka vanilliekstrakti
1 tl valget veiniäädikat

Katteks:
2,5 dl vahukoort
200 gr lahjat kohupiima
poole laimi mahl
3 tl tuhksuhkrut
2 granaatõuna sisu

Kuumuta ahi 170ºC. Vooderda ahjuplaat küpsetuspaberiga ja joonista paberile 23 cm rõngas. Klopi munavalged näpuotsatäie soolaga pooltugevaks vahuks. Lisa suhkur (umbes kolmes jaos) ning vahusta, kuni saad tugeva läikiva vahu. Puista peale maisitärklis, äädikas ja vanill ning sega ettevaatlikult läbi. Kalla munavalgevaht küpsetuspaberile joonistatud rõnga keskele ning silu pealt ning külgedelt ühtlaseks. Vormi pealmine osa kerge kumerusega kuhu saad pärast täidise panna. Pane ahju ning KOHE alanda ahju kuumust 140ºC. Küpseta 1 tund. Keera tuli kinni, jäta ahjuuks irvakile ning lase Pavloval ahjus jahtuda.
Katte valmistaiseks vahusta vahukoor, sega kohupiima ja laimimahlaga ning sõelu sisse tuhksuhkur. Kata kook täidisega ja granaatõunaseemnetega ning ideaalis lase koogil külmkapis paar tundi seista. Kui aega pole, võib kohe ka ära süüa.

See on nagu üks suur vahukomm! Või nagu PeZ ütles, täidiseks oleks nagu linnupiim. Tõeliselt, tõeliselt hea. Ei ole üldse hullumeelselt magus kuigi võiks arvata. Isegi inimesed, kes peres pole erilised magusasõbrad, olid ära tehtud ja vaimustunud sellest tordist. Nii lihtne ja niiiii hea!

You may also like...

3 Responses

  1. Pille says:

    Sul on lahedalt kõrgete servadega pavlova! Ja see vahukommilaadne sisu on tõesti üks ääretult mõnus asi..

  2. Kardemon says:

    palju õnne väga palju tagant järgi! kas tegid Pavlova lahtikäivas vormis, et nii kena vormikas (samas servad ju lainelised….) või vormisidki plaadile selliselt?

  3. Kärt says:

    Aitäh :) Ei teinud vormi sees, lihtsalt lusikaga “tõstsin” servad niimoodi üles.

Leave a Reply to Kärt Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *