Trühvlirisoto

Trühvlid on vist küll kõige kallim toiduaine, mida ma toiduvalmistamisel siiani kasutanud olen. Noh, kui kilohinnas võtta siis muidugi on safran kallim. Aga ilmselt on safran kokanduses siiski populaarsem.
Põhimõtteliselt tahtis PeZ teada (ja natuke mina ka), et millest selline kära kokandusmaailmas trühvlite ümber. Väga paljudes reality-showdes ja üldse kokandussaadetes kasutatakse trühvleid, et rooga “hõrgustada” või fancymaks muuta. Top Chefi pea iga hooaja lõpus tegi iga kokk vähemalt ühe käiguna midagi, mis sisaldas trühvleid. Üleüldse, neid kiidetakse taevani.
Nii tuligi PeZ ükspäev koju ühe üllatusega, väikese purgi soolvees mustade trühvitega. Tegime huviga lahti, näkitsesime natuke hambaga ja polnud kuigivõrd hästi üllatunud, maitse oli selline natuke mullane ja metsane. Kuna jõuluajal oli kiire ja niisama uisapäisa neid ära kasutada ei tahtnud, jäid nad kappi oma aega ootama. Mõned päevad tagasi otsustasime, et proovime nendega risotot teha.

1 sibul
3 dl risotoriisi (nt. arborio)
3-3,5 dl valget veini
1 liiter köögiviljapuljongit
150 gr riivitud parmesani
1 trühvel viilutatuna (umbes 2cm läbimõõduga)
1 tl riivitud trühvlit
oliiviõli
vajadusel veidi soola

Haki sibul peenelt, hauta õlis klaasjaks. Lisa riis ja vein, sega ja kuumuta. Vala juurde sortshaaval puljong, iga kord segades ja lastes vedelikul riisi sisse imbuda. Viimase puljongisortsuga lisa viilutatud ja riivitud trühvlid ja parmesan. Sega, lase veel 5-10 min tõmmata ning serveeri kohe.

Ma ei saaks öelda, et mulle hullult meeldis see maitse. Ma ei saaks ka öelda, et ei meeldinud. Pigem ütleks, et jättis üsna külmaks. Kindlasti pole see üldse võrreldavgi värske kraamiga aga mul pole ka seda võrdlusmomenti. Samas ei ole mul sellest ka väga kahju, sest ausalt öeldes on need ikka hirmkallid. Aga mul on üks trühvlipoiss veel alles, arvan, et katsetan selle veel koos pastaga ära.

You may also like...

6 Responses

  1. Pille says:

    Ma pole ehtsat trühvlit veel söönud, küll aga suurt trühvlit Londonis Borough turul nuusutada saanud. Selline väga macho’lik lõhn oli sel, jube jõuline. Tükk aega oli ninasõõrmeis veel tunda :)

    Pilt on lahe – see aur eriti!

  2. Kärt says:

    Aitäh :) Ma ise kahtlustan, et see lõhn ja maitse on seal purgis olles veidi kaduma läinud.

  3. Mann says:

    Pilt on ilus lihtne.

    Kui hooaeg käes, siis lihtne koorene pasta või kaunis kollane munaroog värskelt riivitud trühvliga on väga mõnus.

  4. Puhvis Kukk says:

    Truhvlid on vaga head – mustad paremad ja kallimad kui valged. Oma kogemuste jargi soovitaks osta truhvli oli enne kui konserveeritud versiooni. Ja uks parimaid roogi mida kunagi sain oli kreemine parsnip soup tryhvlioliga.

  5. Kärt says:

    Mulle tundub järjest rohkem, et meile sattusid säästu-trühvlid :P

  6. Anonymous says:

    to puhvis kukk-
    vist on ikka veidi vastupidi, valged on ikka paremad ja hind ligip22smatu, parimad tulevad sealt Itaaliast Alba kandist Piemonte maakonnast.
    Aga ega mustadelgi viga pole, selge see, et v2rske kraam on yle koige.
    K2rt ma panin t2hele, et sa ei ole void kasutanud risottode juures, soovitan seda ohtralt lisada siis kui roog hakkab enam-v2hem valmis saama ehk siis momendil kui on parmesani lisamise aeg. See muudab risoto m6nusalt kreemiseks ja yhendab paremini riisiterakesi. eks muidugi oleneb maitsest ka- kellele meeldib selline pudrulikum risoto rohkem kus on rohkem kastet tunda ja kellele nn kuivem variant.
    Igatahes ma sattusin sinu blogile t2na esmakordelt peale ja huvitavat lugemist j2tkub ohtralt, plaanin miskit l2hip2eval katsetada. kristi

Leave a Reply to Mann Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *