Pelmeenid

Pelmeenide isetegemise mõte on mind vaevanud juba mõnda aega, suutsin sellega nakatada ka PeZi. Esimest korda neid valmistades ma ei jäänud eriti rahule, tainas jäi kõva ja igavavõitu (jahu, muna, vesi, sool) ja siis viskasin selle mõtte mõneks kuuks peast välja. Samas kummitas, et Thredahlia retsept kõlab nii õigesti, just selline peakski olema pelmeenitainas. Ja ühel õhtu uue hooga – ja mu kahtlused said kinnitust. Selle retsepti järgi tulid just parasjagu pehmed ja maitsvad pelmeenid.
Kuna originaalretsepti järgi saab mitme mäe jagu pelmeene, vähendasin ma koguseid nii, et pelmeenid kogu külmkappi üle ei ujutaks. Teisisõnu, umbes 60 suuremat käsitsi tehtud pelmeeni, rohkem, kui sul on õnn omada pelmeenivormi.

300-330 gr nisujahu
1,7 dl keefiri
pool muna
tilk oliiviõli
500 gr hakkliha (2 osa veist, 1 osa siga)
pool sibulat

Valmista täidis: haki peenelt sibul, sega see käsitsi hakkliha hulka, maitsesta ohtra musta pipra ja soolaga. Tõsta külmkappi taigna valmistamise ajaks.
Taigna tegemiseks kuhja enamus jahust töölauale, tee keskele auk, vala sinna keefir ja muna, natuke soola ja hakka jahu keskele kuhjama. Sõtku tainast kuni peaaegu valmis, lisa oliiviõli ja sõtku niikaua kuni käte küljest lahti lööb. Mässi toidukilesse, jäta seisma pooleks tunniks.
Rulli taigen lauale ja suurema klaasiga või mõne muu ümmarguse vormiga lõika parasjagu suured taignalatakad, täida need lihaseguga ja voldi äärtest kokku.
Valmistamiseks keeda puljongis kuni pelmeeenid pinnale tõusevad.
Külmutamiseks tee nii nagu originaalretseptis: lao ükshaaval sügavkülma ja pane karpi alles siis, kui pelmeenid täielikult külmunud.

You may also like...

3 Responses

  1. Thredahlia says:

    Seda minagi, et pastatainaga ei ole ikka päris see (see nagu rohkem raviooliteema), õiges pelmeenitainas on ikka mingi hapendatud piimatoode ka.
    Aga mu meelest on veel olulisem, millist liha ja mis vahekorras kasutada.

  2. KARDEMON says:

    ma olen ka hästi kaua mõlgutanud mõtet teha kodus pelmeene.. ja mõnda aega mõlgutan ilmselt veel…. nüüd aga tean siis millise retsepti järgi tasub teha :)

    kas magusat täidist sobiks sama taigna sisse panna?!

  3. Kärt says:

    Hmm, magusat.. Ma ei teagi.. Arvesta, et see taigen on natuke siuke hapuka maitsega. Ma vist ise magusat sellesse ei paneks.

Leave a Reply to KARDEMON Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *