Rabarberi-martsipanikook


Selle vägagi hooajalise koogi (jälle rabarber!) tegin ka maal emadepäeva puhuks, retsept jälle Pillelt, omapoolsete mugandustega. Nimelt asendasin kookose martsipaniga. Tõeliselt suussulav tükk, ausalt. Pilt pole just kõige sätitum ja esinduslikum aga uskuge mind, see kooslus on väärt proovimist. Eriti kui rabarberit ju väga pikaks ajaks ei jätku.

Põhi:
3 dl nisujahu
2 sl suhkrut
noaotsatäis soola
100 gr võid
1 muna
Täidis:
50 gr võid
2 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
250 gr 30% hapukoort
2 muna
200 gr martsipani
2 sl nisujahu
Vahele:
400 g rabarbrit

Põhja valmistamiseks sega kokku kuivained ja või, näpi purutaoliseks massiks. Sega sisse muna (käsitsi on seda oluliselt lihtsam teha kui lusikaga) ja vormi palliks, tõmba toidukile ümber ja tõsta külmkappi tahenema. Sega kokku täidis – vahusta toasoe või suhkruga, lisa munad ja lõpuks hapukoor. Lõigu rabarber, kui sul on nooremad ja peenemad rabarbrid, ära koori, saad koogile ilusama roosaka värvi. Võta kapist taigen, mis on vähemalt 30 min seisnud ja rulli see vähese jahuga ringikujuliseks, ca 10 cm jagu suuremaks kui vorm ise on. Tõsta taigen vormi, eelküpseta umbes 10-15 min 180°C juures. Kui see tehtud, vala vormi põhja rabarbritükid, pudista ühtlaselt nende peale martsipanitükid ja vala kõige peale täidis. Ja pista kook ahju tagasi küpsema umbes 30 minutiks.

Sellest väljavoolanud täidisest ei maksa välja teha, see söödi kõik ära, niivõrd maitsev oli. Soojalt on see kook minumeelest kõige parem. Kõrvale ei soovitaks ei jäätist ega muud, martsipani ja rabarbri maitse koos enam täiustamist ei vaja.

You may also like...

8 Responses

  1. Pille says:

    Ja mina raudpomm mäletan, et jahtunult oli parem ja “kookosem” ;) Aga vahva, et maitses!

  2. Kärt says:

    Minumeelest oli see soe magushapu martsipani ja rabakamass nii mõnus! :)

  3. ohh says:

    istub hetkel ahjus..eks näis (smirk)

  4. ohh says:

    nii, verdikt: tegin täpselt su retsepti järgi, küpses see mul 180C juures nii poolteist tundi (fooliumiga) ja jäi ikka vedelaks. soojalt polnud seda võimalik süüa, lagunes ja nirises ja kuidagi liiga hapu oli kah, kuid külmalt on see ai kui hea.

  5. Kärt says:

    Vedel oli seest jah ikka.. aga magusus sõltub väga palju, kui hapu rabarberi ise on. Mul oli tookord noored magusamad varred, ilmselt olid sul vist veidi vanemad juba. Aga mulle see vedelus just meeldis, hea lusikaga taldrikult haugata :D

    • epp viires says:

      Jah ja küll on tore küpsetada ise kõiki asju. isegi kooke ja kaerahelbeküpsiseid.
      Ja veel on tore käia keskturul maasika jahil ja sealt süüa toomas.
      Keskturg on tore. Balti jaama turul pole sada aastat käinud. Ringi kolamas.
      Teab, kas ongi enam alles.

      Kirjutas, Epp;);););)

  6. epp viires says:

    tore, kui osata ise moosi keeta ja eriti veel maasika moosi.
    Ma vist lippan homme keskturule trammiga aprikooside järele.
    OOOH—täna vaatasin kesk turl ringi, et keegi myys aprikoose 50.- senti kilo….’
    aga tundusid nagu viletsad ja mädanenud olevat! kui osta siis juba osta 1 kilo häid aprikoose moosi jaoks! ja kooki saab siis kah ehk teha aprikoosidest! Mesi see kah kallis kesk turul!

    Kirjutas, epp viires ;);););) oh ei viitis homme ühelegi näituse avamisele ennast homme veeretada kohale.

  7. epp viires says:

    Kas keegi teist on käinud viiimasel ajal kesk turul ka ringi kolamas???
    Keegi vist eriti tänapäeval ei viitsi sinna enam minnagi?
    Saab ju kaubamajast ja solarisest ja stockmannist kah vajalikud söögid kätte kui vajalik?

    kirjutas, Epp Viires;);););)

Leave a Reply to ohh Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *